Moguće ublažavanje mera, odnosno skraćivanje zabrane kretanja, tokom predstojećih prvomajskih praznika još nije izvesno, iako su se juče očekivale konkretnije informacije posle sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa kriznim štabovima za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je da se još uvek ne zna odluka državnog vrha o eventualnom ublažavanju mera za Prvi maj, ali da stav stručnog tima ostaje nepromenjen i, kako je rekla, rigidan i nepopularan.

“Što se tiče mera za Prvi maj, mi smo rigorozni i nepopularni. Preporuka je da se apsolutno strpimo još malo, jer se vidi kraj izlaska iz epidemije. Nemojmo da sada zbog gubitka strpljenja, upropastimo sve što smo postigli”, rekla je Kisić Tepavčević i dodala da se još uvek ne zna odluka državnog vrha.

“Apelujemo da se ponašate odgovorno prema sebi i svojoj porodici, da se strpimo i ispratimo virus iz naše zajednice…”, rekla je Kisić Tepavčević.

Prema jučerašnjem pisanju Blica, postoji mogućnost da umesto od četvrtka zabrana kretanja bude pomerena na petak od 18 časova.

Pomeranje i jedan dan više za kretanje, razmatra se, jer je procenat obolelih od COVID-19 u Srbiji pao ispod šest odsto testiranih. Smanjenje obolelih nije drastično, ali se kreće oko veoma ohrabrujućih pet odsto. Odluka da li će biti izmene zabrane kretanja zavisiće isključivo od rezultata koje pokazuju testovi na COVID-19.

Poslanici opozicije iz redova Saveza za Srbiju prethodno su najavili da će ispred Skupštine u četvrtak u 18 sati održati protest protiv neustavnog uvođenja vanrednog stanja i mera zatvaranja građana Srbije.

Miroslav Aleksić iz Narodne stranke rekao je da će ukoliko Vlada ne povuče odluku o zabrani kretanja od 83 sata tokom prvomajskih praznika, protestovati”.

Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda Nikola Jovanović pozvao je danas Vladu Srbije i gradsku vlast da promene odluku o najavljenom policijskom času u trajanju od 83 sata – od četvrtka u 18.00 do ponedeljka u 5.00 sati ujutru, jer to predstavlja „bespotrebno iživljavanje nad građanima, bez ikakvog uporišta u logici“.

Kako je danas saopštila Narodna stranka, Jovanović, koji je i potpredsednik te stranke, izjavio je da je „potpuno besmisleno da ljudima bude zabranjeno da prošetaju sa porodicom u nedelju, a da već u ponedeljak bude normalno da sede sa nepoznatima po kafićima, čije je otvaranje za tada najavljeno“.

On je upitao da li je normalno i da građani od četvrtka po ponedeljka ne mogu da provedu nimalo vremena na otvorenom, a da već u ponedeljak bude potpuno u redu da idu u zatvorene teretane.

„Pozivam vladu i gradsku vlast da ne maltretiraju ovako ljude preko svake mere i da im ne vredjaju inteligenciju i dostojanstvo, već da momentalno revidiraju ovu odluku“, naveo je Jovanović.

Predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je da su predsednik i premijerka prekršili Ustav i da će SzS u četvrtak u 18 časova protestovati ispred Skupštine Srbije protiv ponovnog zatvaranja građana “četiri dana u četiri zida”.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.