Život se vratio u Vuhan, al’ zaista: Deca su krenula u školu, polažu se završni ispiti

0
Beta - AP Photo/Paul Sancya

Deca iz Vuhana, epicentra svetske pandemije koronavirusa, vratili su se u škole noseći zaštitne maske i hodajući u koloni pored skenera koji mere toplotu tela.

Kina je danas prijavila samo dva novozaražena slučaja i 20 novih asimptomatskih slučajeva. Dan ranije prijavljeni su jedan slučaj zaraze i 15 novih asimptomatskih slučajeva, prenosi Index.hr.

Dva nova slučaja su tzv. uvezeni slučajevi, koji uključuju putnike iz inostranstva, a dan ranije prijavljen je jedan takav slučaj.

Ukupan broj zaraženih u Kini iznosi 82.883, a broj umrlih ostao je 4.633 i nije se menjao, navodi državna zdravstvena komisija.

Učenici iz 121 srednje škole u Vuhanu ponovno su se našli u klupama, prvi put otkako je njihov grad u januaru stavljen pod karantin.

“Škola se konačno otvara!” objavio je jedan korisnik Veiboa, kineske platforme za kratke poruke nalik Tviteru.

“Ovo je prvi put da se tako rado vraćam u školu iako uskoro moram da polažem ispit.”

Tinejdžeri sede pojedinačno za stolovima razmaknutim na udaljenosti od jednog metra, a svoje nastavnike prvi put vide uživo posle višemesečnog učenja na daljinu.

Povratak u sredu bio je poslednji korak u postepenom normalizovanju života u Vuhanu i okolini pokrajine Hubej, u kojoj se, kako se pretpostavlja, koronavirus pojavio krajem prošle godine, pre nego što se proširio svetom.

Prisutni su samo najstariji učenici u pokrajini koji treba da polažu prijemne ispite za fakultete.

Datumi povratka još nisu potvrđeni za mlađe učenike srednjih škola.

Svi moraju da budu testirani

Zvaničnici u Vuhanu kažu da su svi učenici i osoblje pre polaska u školu morali da budu testirani na virus, a kampusi su dezinfikovani i očišćeni.

Pripremajući se za ponovno otvaranje, neke škole su rasporedile svoje stolove i organizovale manje razrede, navode lokalni mediji.

Toplotnim skenerima proveren je svako ko bi ušao kroz školska vrata, a onima s visokom temperaturom nije bilo dozvoljeno da uđu.

Državni dnevni list Čajna dejli objavila je da su neka mesta organizovala postepeno vreme dolaska za učitelje i učenike.

U drugim gradovima u Kini škole koje su od januara bile zatvorene ili su radile samo na daljinu, tj. online, počele su postepeno da se otvaraju prošlog meseca, a Peking i Šangaj dozvolili su pre nedelju dana da se neki učenici vrate.

Glavni kineski gradovi postupno se vraćaju u normalu nakon što su uveli stroga ograničenja putovanja i zaustavili ogroman deo privrede kako bi kontrolisali širenje virusa.

Poslednjih meseci zaraza je opala u celoj zemlji, a u pokrajini Hubej nije zabeležen novi slučaj više od mesec dana.

Tokom petodnevnog odmora početkom meseca, zabeleženo je 115 miliona domaćih putovanja, pri čemu su se mnoga turistička mesta ponovo otvorila – iako s ograničenom posećenošću.

Šangajski Diznilend ponovno će biti otvoren sledeće nedelje uz pojačane bezbednosne mere, uključujući proveru temperature posetilaca i poštovanje distance.

Međutim, strancima je i dalje zabranjen ulazak u zemlju jer Kina radi na suzbijanju zaraze koja se unosi iz inostranstva.

Kineski državljani koji se vraćaju kući moraju u karantin od 14 dana.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?