Zabranjeno ljubljenje Zida plača zbog širenja koronavirusa

0
Foto: Beta - AP Photo/Ariel Schalit

Uprava zadužena za Zid plača u Jerusalimu danas je, u nastojanju da suzbije širenje zaraze korona virusom, zatražila od vernika koji dolaze tamo da se mole da ne ljube kamenje tog svetilišta.

Ljubljenje kamenja je uobičajeno među vernicima na tom najsvetijem mestu na kome Jevreji mogu da se mole, uostalom kao i na hrišćanskim svetim mestima u Starom gradu u Jerusalimu.

Pozivajući se na smernice Ministarstva zdravlja Fondacija nasleđa Zapadnog zida (kako Zid plača zovu Jevreji) rekla je da je uvela nova pravila na osnovu kojih samo male grupe ljudi mogu da se okupljaju u isto vreme i da između vernika mora biti “pristojna udaljenost”.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

“Nakon konsultacija između rabina Zapadnog zida Šmuela Rabinoviča i Ministarstva zdravlja odlučeno je da se traži od javnosti da ne ljubi kamenje Zapadnog zida kako bi se povinovala neophodnim higijenskim merama”, navedeno je u saopštenju.

Sada je vreme ceremonija punoletnosti kod Jevreja (bar micva) i porodicama je rečeno da ograniče broj učesnika, prenose izraelski mediji.

Verska uprava Vakf (Wakf) zadužena za džamiju Al Aksa, treću po značaju u islamu, saopštila je u nedelju da će bogomolja biti zatvorena do daljeg zbog širenja zaraze korona virusom ali da će se molitve nastaviti ispred nje, kao i ispred džamije Kupola na steni, koja se takodje nalazi u Starom gradu u Jerusalimu.

To su najnovija ograničenja u nizu na verskim mestima kojima je pristup ili zaustvljen ili strogo ograničen.

Izraelski mediji podsećaju da je Saudijska Arbija obustavila hodočašće Umrah u Meku i Medinu koje se može izvoditi tokom cele godine i da će možda biti prinuđena da ograniči ili otkaže hadžiluk kasnije ove godine.

Najmanje 255 Izraelaca testirano je do sada pozitivno na korona virus, a hiljade su stavljene u izolaciju, dok ih se četvoro oporavilo.

Na Zapadnoj obali je do sada otkriveno 39 slučajeva zaraze.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?