“Voda se tretira hlorom, što je izuzetno važno, jer je poznato da hlor uništava virus korona”: Radojičić kaže da nema razloga za brigu o kvalitetu vode u Beogradu

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

“Beograđani nemaju nikakvog razloga za brigu kada je u pitanju kvalitet vode koja dolazi iz proizvodnog pogona JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija”, rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

On je podsetio da se nedavno pojavila informacija da je zatvoren deo vodovodne mreže sa tehničkom vodom u Parizu, gde su pronađeni sitni tragovi virusa korona, ali i istakao da je gradska voda u Beogradu najboljeg kvaliteta.

“Gradska voda je čista, kvalitetna i bezbedna za piće, a postrojenje beogradskog vodovoda za proizvodnju vode je jedno od najsavremenijih. Na svim crpnim stanicama voda se tretira hlorom, što je izuzetno važno, jer je poznato da hlor uništava virus korona”, objasnio je gradonačelnik Beograda. Radojičić je posebno istakao da se radi višestruka kontrola kvaliteta vode, preneo je Danas.

“Kvalitet i higijenska ispravnost vode za piće svakodnevno se proveravaju u pogonskim laboratorijama i Službi sanitarne kontrole, dok poslednji nivo kontrole sprovodi Gradski zavod za javno zdravlje. Godišnje se u laboratorijama ispita preko 20 hiljada uzoraka. Trebalo bi da budemo svesni činjenice da i u ovoj oblasti pratimo svetske standarde u pogledu kvaliteta usluge koju pružamo “, zaključio je gradonačelnik Radojičić. Direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” Dragan Đorđević objasnio je da sirova, rečna voda prolazi kroz sedam tehnoloških faza prerade pre nego što stigne do potrošača.

“Te faze su najbolja garancija da je voda potpuno zdrava i bezbedna. Tokom procesa prerade rečne vode, pored standardnih metoda filtracije i dezinfekcije, beogradski „Vodovod” koristi i dve najsavremenije tehnologije”, korekciju „ph” vrednosti vode pomoću ugljen-dioksida i UV dezinfekcije.

“Savremeni način prerade, uz godišnje ispitivanje preko 20 hiljada uzoraka vode, predstavlja još jedan od razloga da budemo potpuno spokojni kada govorimo o zdravstvenoj bezbednosti vode za piće iz gradskog vodovoda”, rekao je Đorđević.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus