U Vranju danas još 30 zaraženih, Leskovac je i dalje žarište, procenat zaraženih 2.1 odsto, sutra sastanak Kriznog štaba: Mogu li se očekivati nove mere?

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Od 89 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Srbiji, 30 je iz Vranja, javio je RTS.

Blic je javio da današnji procenat zaraženih iznosi 2.1 odsto od testiranih 4.113 građana.

Vranje juče je okarakterisano kao novo žarište epidemije, s obzirom na to da je 53 slučaja, od juče potvrđenih 114 slučaja, bilo povezano sa fabrikom nameštaja “Dodić”, odnosno njenim radnicima i njihovim kontaktima. Zbog toga je juče ponovo aktivirana kovid bolnica u tom gradu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić zakazala je za sutra sastanak Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 kako bi se razgovaralo o tome da li je potrebno bilo šta preduzeti povodom povećanja broja zaraženih u Vranju.

Ona je prilikom obilaska Naučno-tehnološkog parka Beograd rekla da je pored porasta broja zaraženih koronavirusom u Vranju “situacija i dalje pod kontrolom”, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Dodala je da to lokalno žarište, da je situacija u celoj Srbiji trenutno pod kontrolom i da očekuje da će i situacija u Vranju biti rešena.

“Sada ne planiramo nikakve nove mere, ali još jednom napominjem da kriza nije gotova. Izašli smo iz najgoreg vremena i možemo da živimo koliko-toliko normalno, ali i dalje moramo da nosimo maske i pazimo na distancu”, poručila je premijerka.

Osim Vranja, i Leskovac je prethodnih dana dobio epitet “žarišta”. Prema rečima epidemiologa Branislava Tiodorovića, u ovom trenutku zaraženo je 68 zaposlenih u „Juri“, što je osnovni razlog zbog čega Leskovac posle Beograda i Niša ima najveći broj zaraženih korona virusom u Srbiji.

Tiodorović je ocenio da bi situacije u Leskovcu i Vranju trebalo da opomenu celu Srbiju i sve radne organizacije i proizvodne pogone i naglasio je da je potrebno sprovođenje svih preventivnih mera i da ne sme doći do opuštanja.  

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević izjavila je ranije danas, govoreći o situaciji u vranjanskoj fabrici nameštaja, da sada kada se nažalost desilo da se virus javio u ovoj fabrici, vidimo da se koronavirus veoma jednostavno širi.

Kisić Tepavčević je rekla da je to dobar pokazatelj kakva je jačina virusa.

“Ovo nije trebalo da se desi, ali kada se već desilo, ovo nas ohrabruje jer vidimo kakva je aktivnost virusa. Sada izaziva mnogo veći procenat asimptomatskih nosioca”, objasnila je ona.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je situacija pod kontrolom sve dok je broj novootkrivenih u odnosu na broj testiranih manji od dva odsto i istakao da bi, da nije bilo Vranja, taj broj bio značajnije ispod dva odsto.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus