U Grčkoj po 800 evra onima kojima firme ne rade

0
Beta - AP Photo/Thanassis Stavrakis

Državnu naknadu od po 800 evra dobiće 500.000 zaposlenih u preduzećima koja su od 15. marta do kraja aprila obustavila rad na osnovu odluka Vlade Grčke o sanitarnim merama zbog pandemije.

Isti iznos dobiće i samozaposleni i samostalni preduzetnici, kao i oni koji rade u malim porodičnim preduzećima, objavljeno je danas.

Ministar finansija Hristos Staikuras je najavio da će taj iznos biti uplaćen na račune korisnika početkom aprila, dok će budžetski rashod zbog toga dostići 400 miliona evra.

Vlada je ukazala da na krizu neka preduzeća odgovaraju masovnim otpuštanjem. Ministar rada Janis Vrucis je rekao da je “slika tržišta rada za mart razočaravajuća do tragična”, a premijer Kirijakos Micotakis upozorio da preduzetnici ne bi trebalo da zaposlene otpuštaju “nepotrebno i neopravdano” što se smatra zloupotrebom.

Vlada je ukazala da su sve mere podrške poslovanju u vreme krize zbog novog koronavirusa “neraskidivo povezane s očuvanjem radnih mesta” i upozorila da preduzeća koja ipak budu otpuštala zaposlene neće moći da koriste povoljnim mere podrške. Takvo otpuštanje zaposlenih smatraće se pravno nevažećim.

Pored naknade od 800 evra onima čija su preduzeća zatvorena odlukom Vlade, proglašeno je obustavljanje poreskih obaveza tih zaposlenih za mart. Naredne takve obaveze biće plaćane u julu.

Uz to je grčka država u potpunosti preuzela uplaćivanje doprinosa na plate svih zaposlenih za zdravstveno i socijalno osiguranje i za zdravstvenu zaštitu. Taj budžetski trošak će dostići 450 miliona evra.

Vlada je redovne isplate naknade za sve nezaposlene, kojima pravo na to ističe 31. marta, produžila za dva meseca. Cena te mere za državni budžet će premašiti 150 miliona evra.

Zakupnina za mart i april smanjuje se na 60 odsto za stanove u kojima žive zaposleni u preduzećima koja su obustavila rad zbog odluka Vlade.

Ministarstvo finansija Grčke je najavilo je da će PDV biti smanjen sa 24 odsto na šest odsto na proizvode za zaštitu od koronavirusa i za sprečavanje njegovog prenošenja.

To su maske i rukavice, antiseptički rastvori, maramice i drugi preparati, sapun i ostali preparati za ličnu higijenu, kao i etil-alkohol kao sirovina za proizvodnju antiseptika.

Smanjene PDV na tu robu važiće do kraja ove godine.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus