Tečnosti za ispiranje usta nisu baš uvek korisne, ni za zube, ni za pritisak, a čak ni za cirkulaciju

0
Foto: Profimedia

Tečnosti za ispiranje usta koriste se za uklanjanje bakterija i zaštitu zuba od karijesa, i to se smatra jednim od najednostavnijih načina zaštite. Međutim, naučnici su došli do novih saznanja koja ukazuju na to da neke tečnosti mogu da prouzrokuju zdravstvene probleme.

Nova studija pokazala je da medicinske tečnosti za oralna ispiranja koje sadrže organsko hemijsko jedinjenje hlorheksidin, pored diskoloracije zuba, mogu učiniti zube podložnijim oštećenjima, prenosi N1.

Iako se hlorheksidin smatra „antibakterijskim“ sredstvom, to je tačno samo u nekim slučajevima.

Nedavni nalazi ukazuju na to da rastvor hlorheksidina može da poremeti mikrobiom usne duplje, što dovodi do pojave velikog broja bakterija koje proizvode laktate, a to čini pljuvačku kiselijom, što nije dobro za zube.

Pljuvačka igra važnu ulogu u održavanju pH usne duplje koja je relativno neutralna, ali ako se to promeni, to bi moglo da izazove probleme kada su u pitanju desni i zubi.

“Hlorheksidin ima široku primenu, ali je istraživanje ograničeno na njegovo dejstvo na mali broj bakterija povezanih sa određenim oralnim bolestima, a većina je sprovedena “in vitro””.

U novoj studiji, 36 zdravih učesnika dobilo je placebo sredstvo za ispiranje usta tokom jedne minute, dva puta dnevno, u period od sedam dana. Sledeće nedelje, placebo je zamenjen pravom tečnošću za ispiranje usta koja sadrži hlorheksidin.

Na kraju svakog ispitivanja, autori su analizirali broj i raznolikost bakterija u usnoj duplji svakog učesnika, mereći pH pljuvačke, laktat, glukozu, nitrate i koncentracije nitrita.

Korišćenjem hlorheksidina za ispiranje usta ne samo da je smanjena mikrobna raznolikost i povećana kiselost, već je i smanjena sposobnost pljuvačke da puferuje pH.

Koncentracije laktata i glukoze povišene su nakon upotrebe ovog sredstva za ispiranje usta. Ona je poremetila i nitrate pretvorivši ih u nitrite, što se može odraziti i na cirkulaciju.  

To je veoma važno, jer su autori otkrili povećani sistolni krvni pritisak kada se upotrebljavalo pravo sredstvo za ispiranje usta.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Ovaj čudan efekat se pojavio u prethodnim studijama, a autori smatraju da bi upotreba hloreksidin rastvora za ispiranje usta mogla biti veća upravo kod ljudi sa povišenim krvnim pritiskom.

“Znatno smo potcenili složenost oralnog mikrobioma i važnost oralnih bakterija u prošlosti”, rekla je biomedicinska naučnica dr Luiz Belfiild sa Univerziteta u Plimutu i dodala:

“Tradicionalno je mišljenje da su bakterije loše i da izazivaju bolesti. Ali sada znamo da je većina bakterija, bilo u ustima ili crevima, od suštinskog značaja za održavanje ljudskog zdravlja.”

Ukratko, čini se da ova vrsta tečnosti za ispiranje ubija dobre bakterije, kao i loš plak. Iako nije jasno da li to vodi ka oralnoj bolesti, autori kažu da su potrebne dodatne informacije o ovom sredstvu, pre nego što ga prepišu pacijentima.

Danas bi to moglo da bude veoma korisno.

“Uoči nedavnog izbijanja COVID-19, mnogi stomatolozi sada koriste hlorheksidin kao sredstvo za ispiranje usne duplje pre nego što obave stomatološke zahvate”, rekao je Bruks, i dodao da je ova studija prva takve vrste.

 “Hitno su nam potrebne dodatne informacije o tome kako ovo sredstvo deluje na viruse”, smatra Bruks.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?