“Svi su se pitali, zar u 21. veku nemamo ništa bolje da ponudimo kao prevenciju, a videli smo da mere spasavaju živote…”

0
(BETAPHOTO/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/DS)

Epidemiolog doktorka Darija Kisić Tepavčević izjavila je u intervjuu za RTS da smo za ovo vreme svi zajedno naučili dosta o koronavirusu.

“Naučili smo kakve su preventivne mere koje i te kako daju efekta. Na početku, kada smo striktno pričali o pranju ruku, o fizičkoj distanci, svi su to sa skepsom primili i pitali zar u 21. veku nemamo ništa bolje da ponudimo kao način prevencije, a videli smo da to spasava živote”, ističe doktorka Kisić Tepavčević.

Kaže da bi bilo jako dobro da imamo vakcinu i specifičan lek za koronavirus, ali ga nemamo, pa moramo da se oslonimo na opšte mere prevencije koje su se dobro pokazale.

“Život mora da se nastavi svojim tokom, ali apsolutno moramo da mislimo na ovaj virus, bez obzira na to što su nam svi pokazatelji pozitivni kada je u pitanju epidemiološka situacija. Moramo da budemo svesni da ovaj virus cirkuliše u našoj populaciji i da može da pronađe put do osetljive osobe”, upozorava doktorka Kisić Tepavčević.

Na pitanje o porastu broja obolelih u Beogradu, doktorka Kisić Tepavčević kaže da treba naglasiti da najveći broj osoba kod kojih je laboratorijski potvrđena infekcija nema nikakve simptome ili ima blage oblike kliničkog ispoljavanja.

“To su bili kontakti osoba kod kojih je već bila potvrđena infekcija. Upravo je to jedan od indirektnih pokazatelja da je oslabila aktivnost virusa u našoj populaciji jer imamo sve više otkrivenih slučajeva koji nemaju nikakve simptome”, objašnjava doktorka Kisić Tepavčević.

Kaže da se to jednim delom može prepisati povećanom obimu testiranja i velikim kapacitetima za testiranje, ali da su svi testirani bili u riziku.

“Imamo sve više pokazatelja koji govore da je pala aktivnost virusa. Jedan od njih je i povećan procenat asimptomatskih oblika ispoljavanja infekcije. Drugi je što imamo sve manje težih oblika bolesti koji zahtevaju mehaničku ventilaciju”, ističe doktorka Kisić Tepavčević.

Kaže i da u odnosu na početak epidemije imamo i produženje inkubacionog perioda.

“To znači da je virus manje prisutan u populaciji, da mu je slabija sposobnost da izazove bolest i da je potreban duži vremenski period da se umnoži u dovoljnoj količini da bi izazvao bolest”, objašnjava doktorka Kisić Tepavčević.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus