Svi pričaju samo o ublažavanju mera: Kada će biti pušten javni prevoz, kada će biti otvoreni vrtići, škole, ko kreće sutra na posao, a ko i dalje ostaje kod kuće…

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Prethodnih dana na konferencijama za medije o stanju epidemije koronavirusa u Srbiji najveći broj pitanja odnosio se na ublažavanje mera, odnosno kada se može očekivati vraćanje uobičajenim tokovima života.

Neposredno pre današnje konferencije za novinare, Vlada Srbije izadala je saopštenja o prethodnoj najavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića o postepenom relaksiranju mera u zemlji.

KO KREĆE NA POSAO OD SUTRA

Od sutra, utorka, 21. aprila, dozvoljen je rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižare, trgovci motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom.

Zelene pijace (na otvorenom i zatvorenom prostoru) od sutra su ponovo otvorene uz obaveznu primenu svih mera zaštite protiv širenja koronavirusa, kako je ranije i najavljeno.

Vlada je takođe pozvala poslodavce u oblasti građevinarstva (visokogradnja i niskogradnja) da nastave rad u punom kapacitetu radom od sutra, 21. aprila.

Svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva) i rad se mora obavljati uz poštovanje socijalne distance. Poslodavci su dužni da izrade poseban plan mera rada tokom vanrednog stanja, dok su zaposleni u obavezi da to poštuju, prenose mediji.

KOME ZASAD NIJE DOZVOLJEN RAD

Oni koji i dalje nisu u mogućnosti da nastave sa radom su objekti čiji rad podrazumeva okupljanje velikog broja ljudi, poput radnji različitih delatnosti koje se nalaze u tržnim centrima. Takođe, rad i dalje nije dozvoljen u delatnostima koje podrazumevaju blizak fizički kontakt, tako da frizerski saloni, saloni za negu lepote, teretane i fitnes centri i dalje ostaju zatvoreni.

Bitno je naglasiti još jednom da se rad u objektima i delatnostima kojima je to od sutra dovoljeno može obavljati isključivo uz poštovanje svih mera zaštite i korišćenje sredstava za dezinfekciju i zaštitnih sredstava – maski i rukavica.

GOJKOVIĆ O PRVOM MAJU, VRTIĆIMA, ŠKOLAMA, JAVNOM PREVOZU…

Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković izjavio je na redovnoj konferenciji za medija u Palati Srbija o stanju epidemije koronavirusa u Srbiji da od ponašanja građana u naredne dve nedelje i epidemiološke situacije u zemlji zavisi dalje ublažavanje mera.

Na pitanje da li se može očekivati policijski čas tokom prvomajskih praznika i kada se može očekivati da se oni koji rade od kuće vrate na posao, Gojković je rekao da će o tome svi biti blagovremeno obavešteni.

“Umnogome će zavisiti od toga kako se budemo ponašali naredne dve nedelje. Odlučili smo da se od sutra krene sa olakšavanjem mera, ali građani moraju da bude svesni da ukoliko bude odstupanja od epidemiolpške procene, da ćemo ponovo morati da donesemo drastičnije odluke. Sve zavisi od nas”, rekao je on.

Na pitanje da li će biti otvoreni vrtići i ko će se starati o deci ako roditelji budu krenuli na posao, Gojković je rekao da je o tome prerano govoriti.

“Razumem da smo najviše zabinuti za najmlađe, posebno i o njima vodimo računa”, naglasio je on.

Ponovio je da dalje popuštanje mera zavisi od pocene epidemiološke situacije.

“Ali i dalje je prerano govoriti o otvaranju vrtića i škola. Deca koja idu u vrtić i škole i dalje ostaju kod kuće”, rekao je on.

Na isti način odgovorio je i na pitanje kada će u saobraćaj biti pušten javni prevoz.

NOVINARI OD SUTRA NA KONFERENCIJAMA

Dr Zoran Gojković izjavio je i da se novinari od sutra vraćaju na konferencije za medije ali pod određenim pravilima, kao i da je to učinjeno u skladu sa procenom rizika od širenja infekcije.

“Od sutra će na otvorenom prostoru mediji prisustvovati svim manifestacijama uz obavezno socijalno distanciranje i zaštitu koja je neophodna. Što se tiče zatvorenog prostora, kao što je ovaj, mi ćemo izaći u susret svima, ali na neki način ćemo ograničtii broj novinarskih ekipa, tako da je plan da, radi zaštite svih, jednog dana konferencijama priusustvuju novinara TV i agencijskih ekipa, a sutradan ekipe štampanih medija i internet portala”, rekao je Gojković.

On je istakao da pitanja pojedinih novinara nisu bila razlog da se oni privremeno udalje sa konferencija, već procene epidemiološkog rizika.

“Naravno da pitanja pojedinih redakcija nije bio razlog za to da novinar ne prisustvuju konferencijama, odogovaramo na pitanja svih redakcija. Problem je bio šesta nedelja, u kojoj smo očekivali najveći broj pacijenata inficiranih koronavirusom. Nakon toga, kao što smo očekivali, došlo je do pada broja obolelih…”, objasnio je on.

STARIJI OD 65 GODINA OD SUTRA MOGU U ŠETNJU

Građani stariji od 65 godina, moći će počev od sutra, utorkom, petkom i nedeljom da izlaze u šetnju u trajanju od pola sata.

Oni će svojih pola sata za šetnju moći da iskoriste u periodu od 18 časova do 1 sat iza ponoći, najviše šest stotina metara od mesta stanovanja.

“Vlada Republike Srbije nastaviće da prati situaciju u vezi sa virusom COVID-19 i da prilagođava svoje mere u skladu sa aktuelnom epidemiološkom slikom. Još jednom apelujemo na sve građane da se pridržavaju svih mera bez izuzetka, jer je to jedini način da svi zajedno pobedimo ovu zaraznu bolest”, navedeno je u saopštenju Vlade.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?