“Švajcarska ima 1.660 umrlih i prva je na spisku. A Srbija je na 54. mestu…”: Dr Kon se oglasio zbog liste najbezbednijih zemalja od koronavirusa…

0
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV

Epidemiolog i član Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Predrag Kon oglasio se povodom objavljene liste najbezbednijih zemalja od koronavirusa, među kojima je i Srbija i napisao da je principijeno protiv takmičenja u borbi sa koronavirusom i da svim državama želi uspeh, ali da ovakve liste smatra korisnim jer je pitanje bezbednosti značajno.

Konzorcijum sa sedištem u Hongkongu sproveo je istraživanje na osnovu kog je objavio listu od 100 najbezbednijih zemalja u trenutnoj fazi pandemije koronavirusa. Na prvom mestu je Švajcarska, dok je u ovom trenutku najopasnija država Južni Sudan. Srbija je na 54. mestu.

Lista najbezbednijih zemalja, koju je preneo Forbs, napravljena je na osnovu 130 kvantitativnih i kvalitativnih parametara: efikasnost uvođenja karantina, praćenje i otkrivanje zaraženih, spremnost zdravstvenog sistema i efikasnost vlada u borbi sa koronom.

“Švajcarska trenutno ima registrovano 1.660 umrlih na 8,5 miliona stanovnika. Prva je na spisku bezbednih zemalja po pitanju COVID-19 infekcije. Verujem da su na osnovu pomenutih 130 kriterijuma najbezbednija država na svetu po pitanju zaštite od ove infekcije i uopšte to ne stavljam pod sumnju. Srbija je na ovoj listi na 54. mestu. Cilj u Srbiji je bio da ima što je moguće manje umrlih. Trenutno je 249 umrlih u Srbiji na 7,5 miliona stanovnika”, naveo je Kon.

On je u nastavku objave na Fejsbuku napisao da je Srbija do sada u onome što je postavila kao cilj uspela, što ne znači da će tako i ostati zauvek.

“Zato treba pogledati svih 130 kriterijuma i videti gde smo zaista slabiji. Principijelno sam protiv takmičenja u ovoj borbi protiv virusa i želim svim državama uspeh. Međutim, pitanje bezbednosti je značajno i ovakve liste su korisne ako se tako i shvate”, napisao je Kon.

Ocenio je da je pred nama je dalje praćenje kako naše epidemije, tako i svetske pandemije i pravovremeno, racionalno i efikasno reagovanje.

“Nisam sigurno zadovoljan zbog novih ekscesnih situacija i otvaranja novih žarišta. Ipak, očekujemo u suštini da nas leto zaštiti, a sve manje treba očekivati da je to kolektivni imunitet. No, svakako da moramo sačekati rezultate ispitivanja imuniteta populacije koje je u toku. Ponašanje virusa na južnoj hemisferi ukazuje da ćemo živeti sa koronavirusom Sars 2 i COVID-19 oboljenjem i u budućnosti. Treba razumeti da je poštovanje mera o kojima pričamo od početka i dalje izuzetno značajno, ali gotovo jednako, a posebno preko leta značajno je i vratiti se što pre u redovan život, jer bez toga zdravstveni sistem ne može da opstane iz materijalno finansijskih razloga. To je itekako tema koja se tiče zaštite narodnog zdravlja i treba je gledati nezavisno od politike (čak i u vreme kada se to čini da je nemoguće)”, naveo je Kon.

On je dodao i da će se povratak virusa sa velikom verovatnoćom desiti posebno sa dolaskom jeseni, a ovakvi ekscesi i otvaranja novih žarišta će možda biti i tokom leta.

“To pokazuje razvoj situacije na južnoj hemisferi”, dodao je Kon.

Na kraju objave, kao najvažniju poruku je naglasio: “Stariji i hronični bolesnici treba stalno i dalje da se štite, baš kao i mladi koji sa njima dolaze u kontakt. To treba neprekidno ponavljati”.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus