Među najbezbednijim zemljama od koronavirusa je i Srbija: Kako smo se našli na toj listi?

0
Foto: Profimedia

Konzorcijum sa sedištem u Hongkongu sproveo je istraživanje na osnovu kog je objavio listu najbezbednijih zemalja u trenutnoj fazi pandemije koronavirusa. Na prvom mestu je Švajcarska, dok je u ovom trenutku najopasnija država Južni Sudan.

Lista najbezbednijih zemalja, koju je preneo Forbs, napravljena je na osnovu 130 kvantitativnih i kvalitativnih parametara: efikasnost uvođenja karantina, praćenje i otkrivanje zaraženih, spremnost zdravstvenog sistema i efikasnost vlada u borbi sa koronom.

Tokom ovih nekoliko meseci dolazilo je do velikih promena na listi. U početku su zemlje koje su brzo reagovale na krizu bile najviše pozicionirane, a sada su na prvim mestima države sa snažnim ekonomijama.

“Švajcarska i Nemačka su došle na prvu i drugu poziciju pre svega zato što imaju otpornu ekonomiju i zahvaljujući pažljivom relaksiranju mera i pristupu ekonomiji na naučnim osnovama, bez žrtvovanja javnog zdravlja i bezbednosti”, navodi se u studiji.

Prvih deset zemalja na listi su Švajcarska, Nemačka, Izrael, Singapur, Japan, Austrija, Kina, Australija, Novi Zeland i Južna Koreja.

Srbija je na listi zauzela 54. mesto. Kada je reč o komšijama, Mađarska je na 18. mestu, Slovenija na 32, Hrvatska na 36, Crna Gora na 42, BiH na 72, a Albanija na 88. mestu.

Istraživanje je sprovela Deep Knowledge grupa, konzorcijum kompanija i neprofitnih organizacija koji jeu vlasništvu Deep Knowledge Ventures, investicione firme koja je 2014. godine osnovana u Hingkongu.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus