Šta su penzioneri dužni da plate, a šta im se odlaže tri meseca ili do isteka vanrednog stanja: Razlika između komunalnih i komercijalnih usluga

1
BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC/EV

Neposredno nakon što je uvedeno vanredno stanje, a starijim ljudima od 65 godina zabranjeno kretanje, Vlada je donela odluku da tim ljudima budu ponuđene određene olakšice u plaćanju – penzioneri imaju mogućnost da zaustave plaćanje nekih računa bez posledica, odnosno bez kamate na dug i to najmanje tri meseca…

Ipak, ta odluka je izazvala i dosta nedoumica jer se moratorijum odnosi uglavnom na komunalne usluge, dok komercijalne tome ne podležu iako i tu ima dovoljno olakšica za one koji su stariji od 65 godina i ne mogu da izlaze iz kuća, piše Danas.

Tako su gradovi gde postoje preduzeća preko kojih se plaća većina komunalnih usluga, poput beogradskog Infostana, novosadske Informatike ili niške Objedinjene naplate već odlučili da će penzioneri bez dodatne kamate moći kasnije, po okončanju vanrednog stanja, da plate obaveze za februar, mart i april a da pri tom ne izgube ni mogućnost popusta koju imaju kao redovne platiše.

Komercijalne usluge, međutim, ne podležu ovoj meri pa će računi za mobilne i fiksne telefone, kablovsku i internet mrežu morati da se plaćaju, iako su operatori stavili izuzeće za one starije od 65 i penzionere, na koje se ta obaveza ne odnosi.

Tako će Telekom svima iz te kategorije omogućiti odloženo plaćanje bez zaračunavanja kamate, dok su ostale korisnike zamolili da izmiruju obaveze jer je to moguće učiniti elektronskim putem, preko bankarskih ili onlajn usluga. Napominju i da su u ovoj situaciji omogućili brojne pogodnosti i fleksibilnije korišćenje interneta.

I u Vipu kažu da poslovanje i mere naplate prilagođavaju uslovima vanrednog stanja, posebno starijim korisnicima kojima će se potruditi da olakšaju funkcionisanje.

U SBB-u takođe navode da najstarijim sugrađanima neće isključivati usluge niti zaračunavati kamate i mole ih da ostanu kod svojih kuća, dok ostale korisnike ohrabruju da koriste digitalne načine plaćanja usluga, kao što su e-banking ili SBB usluga „Platiša“ i da sebe i sve oko sebe sačuvaju.

I distributeri gasa koji svoje usluge pružaju i domaćinstvima, imaće razumevanja za najstarije, ali veruju i da će malo njih tu mogućnost koristiti.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

Comments are closed.