Skandal broj 1: Đoković čeka odluku suda, zahvalio se za podršku, Srbija uputila usmeni protest ambasadi Australije…

0
(Beta/AP Photo/Hamish Blair, File)

Najbolji teniser sveta Novak Đoković i dalje se nalazi u hotelskom karantinu u Melburnu nakon što je tokom noći između srede i četvrtka (po srednjoevropskom vremenu) više od 9 sati bio zadržan na gradskom aerodromu, a potom mu rečeno da će kasnije u toku dana (po lokalnom vremenu) morati da napusti zemlju sa obrazloženjem da nije bilo dovoljno dokaza za potvrdu njegovog medicinskog izuzeća od vakcinacije protiv koronavirusa, preneli su australijski mediji.

Nakon žalbe i zahteva Đokovićevih advokata, Federalni okružni i porodični sud odložio je do ponedeljka odluku po njegovoj žalbi na ukidanje vize za ulazak u Australiju.

Đoković se danas prvi put oglasio od kada je u karantinu u imigracionom hotelu u Melburnu. U Instagram pričama najpre je čestitao Božić, da bi se u narednoj poruci zahvalio na podršci.

“Hvala mojoj porodici, familiji, dobrim ljudima širom sveta koji mi šalju podršku. Hvala Bogu dragom na zdravlju. Osećam podršku i cenim je”, rekao je Đoković.

U međuvremenu viza je ukinuta i češkoj teniserki Renati Voračovoj. Policija je zatražila da napusti zemlju zbog toga što je u Australiju ušla sa potvrdom o preležanom kovidu u poslednjih šest meseci, što je navela kao razlog za izuzeće od obavezne vakcinacije, prenosi australijski Ejdž.

Česka teniserka je već učestvovala u kvalifikacijama, a sada se nalazi u istom hotelu u kom je smešten i Đoković. Njena viza je ukinuta, kako piše Ejdž, ali u ovom trenutku nije poznato da li se žalila na odluku. Policija takođe traga za trećim učesnikom Australijan opena koji je ušao u zemlju uz ista dokumenta kao i Đoković, te češka teniserka.

Zdravstveno odeljenje Viktorije i stručni panel Tenis Australije odobrili su izuzeće za troje učesnika turnira, jer su, kako se navodi, verovali da prethodna infekcija opravdava izuzeće od vakcinacije.

Međutim, Ejdž piše da je federalna vlada još u novembru obavestila Tenis Australiju da neće dozvoliti pristup državi osobama koje kao razlog za izuzeće od vakcinacije navedu da su bili inficirani virusom u poslednjih šest meseci.

Potencijalna deportacija češke teniserke nameće pitanje zašto je uopšte puštena u zemlju ako je federalna vlada verovala da prethodna infekcija nije valjan razlog za izuzeće.

U međuvremenu, u Beogradu, kod Skupštine, održan je skup podrške najboljem teniseru sveta, gde se okupilo više stotina građana. Okupljeni su nosili zastave Srbije, uzvikivali Novakovo ime, aplaudirali, a čule su se i rodoljubive pesme.

Pojedini su poneli loptice i rekete i na platou igrali tenis. Skup je miran, a saobraćaj ispred Skupštine nije bio obustavljen. Među okupljenima su bili i Đokovićevi otac i majka, Srđan i Dijana, kao i Novakov brat Đorđe.

“Je l’ možete da verujete šta se već treći dan dešava sa našim Novakom”, zapitao je Srđan Đoković, a prenosi N1.

Podsetimo, protest je održan i juče, pošto su se građani odazvali pozivu Srđana Đokovića, koji nije štedeo optužbe na račun australijske vlade.

Đorđe Đoković, Novakov brat, rekao je na konferenciji za medije juče da njegov brat Novak nije prekršio nijedan zakon, nijedno pravilo Federalnih vlasti Australije. Dodao je da je Novak sve vreme u prethodnih mesec dana komunicirao sa Teniskom federacijom Australije i “zajedničkim snagama su došli do izuzetka sa kojim su Novak a i ostali teniseri ušli u Australiju, imao je isti dokument kao i nekolicina drugih tenisera koji su već na tlu te zemlje, ali je jedini zadržan na granici i jedini kojem je uskraćen ulazak”.

Ambasadoru Australije u Srbiji Danijelu Emeriju juče je u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije iskazan usmeni protest zbog nedoličnog tretmana kojem je u Melburnu izložen najbolji teniser sveta i državljanin Srbije Novak Đoković. Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović izrazio je očekivanje da će ambasador Emeri uložiti lične napore kako bi Đokoviću bilo omogućeno da u smeštaju koji je adekvatan za sportistu njegovog ranga sačeka donošenja sudske odluke o tome da li može da boravi na tlu Australije.

Srbija, prema njegovim rečima, ne želi ni na koji način da utiče na predstojeću odluku australijske sudske vlasti, ali da očekuje da izvršne vlasti te zemlje, u duhu dobrih bilateralnih odnosa Australije i Srbije, a u skladu sa svojim nadležnostima, dozvole Đokoviću da Božić provede u boljem smeštaju.

Kako navodi Rojters, ova saga, podstaknuta zadobijanjem političkih poena na domaćem terenu u vezi sa načinom na koji se zemlja (Austalija) nosi sa rekordnim porastom novih infekcija, izazvala je, međunarodni incident sa predsednikom Srbije koji tvrdi da je Đoković pretrpeo maltretiranje. O sličnim, pre svega, političkim motivima odluke australijski vlasti, pisao je i australijski ABC njuz.

Potpredsednik Vlade Australije Barnabi Džojs je rekao da će prvi teniser sveta Novak Đoković biti deportovan iz Australije ako nije govorio istinu o dokazima koje je naveo kao razloge za izuzeće od obavezne vakcinacije”, rekao je potpredsednik Vlade Australij Barnabi Džojs, a prenosi BBC. On je takođe istakao “da bogati ljudi ne mogu da lutaju po svetu misleći da su iznad zakona”.

Prethodno je australijski premijer Skot Morison je rekao da je upoznat sa time da je srpska ambasada u Kanberi “iznela primedbe” i demantovao je tvrdnje o maltretiranju.

“Australija ima suverene granice i jasna pravila koja su nediskriminatorna. Pravila su pravila”, rekao je Morison.

U međuvremenu, o ovom događaju oglasili su se i pojedini teniseri.

Rafael Nadal istakao da je situacija u kojoj se nalazi Novak Đoković vrlo neprijatna i da nije upoznat sa svim detaljima.

„Novak je doneo svoju odluku, da je hteo da se vakciniše igrao bi bez problema u Australiji. Ima pravo na to, ali ima i posledica.”, konstatovao je Nadal.

Ukrajinski teniser Sergej Stahovski je podržao Đokovića.

„Kada vam sledeći put neko kaže da se politika ne meša u sport, setite se 6. januara 2022. godine, kada čisti politički ’ego’ ne dozvoljava najboljem teniseru sveta da uđe u zemlju u koju su mu vladajuće institucije dozvolile ulazak”, napisao je Stahovski na Tviteru.

Nik Kirjos je istakao da je odnos prema Novakovoj stiuaciji “jako, jako loš”

“Svi ti mimova, naslovi… On je jedan od teniskih velikana, šampiona. Naposletku, on je i čovek”, rekao je australijski teniser, a prenosi Ejdž.