Đorđe Đoković: “Novak nije prekršio nijedan zakon vlasti Australije. Oduzeta mu je sva imovina i rečeno da će mu biti vraćena tek pri povratku za Evropu…”

0
Printscreen/YouTube/Wish&Go

Najbolji teniser sveta Novak Đoković je prevezen u jedan hotelski karantin u Melburnu nakon što je tokom noći više od 9 sati bio zadržan na gradskom aerodromu, a potom mu rečeno da će kasnije u toku dna (po lokalnom vremenu) morati da napusti zemlju sa obrazloženjem da nije bilo dovoljno dokaza za potvrdu njegovog medicinskog izuzeća od vakcinacije protiv koronavirusa, preneli su australijski mediji.

Njegov otac, Srđan, organizovao je zajedno sa članovima porodice u Beogradu konferenciju za medije na kojoj je najvio i protest u Beogradu od 15 časova. Njegov brat Đorđe Đoković je objasnio šta se dešavalo u Melburnu, prema informacijama koje ima njegova porodica.

Đorđe Đoković je rekao da njegov brat Novak nije prekršio nijedan zakon, nijedno pravilo Federalnih vlasti Australije, koje su mu uskratile vizu za ulazak u zemlju i tako ga onemogućile da učestvuje na Australijan openu u Melburnu koji počinje 17. januara, čiji je devetostruki šampion.

Đorđe Đoković je dodao da je Novak sve vreme u prethodnih mesec dana komunicirao sa Teniskom federacijom Australije i “zajedničkim snagama su došli do izuzetka sa kojim su Novak a i ostali teniseri ušli u Australiju, imao je isti dokument kao i nekolicina drugih tenisera koji su već na tlu te zemlje, ali je jedini zadržan na granici i jedini kojem je uskraćen ulazak”.

Pojasnio je da Novak Đokiović nije direktno komuinicirao sa Federalnim vlastima Australije, već preko Teniske federacije te zemlje.

„Ispoštovan je svaki protokol australijskih vlasti od novembra… Kada je došao na aerodrom, granična policija ga je zaustavila, i tada je počelo maltretiranje koje može da se nazove ozbiljnim diplomaatskim prekršajem prema sportisti koji je i diplomata Republike Srbije. Odveli su ga u izolacionu sobu gde su ga granični policajci ispitivali. Prvih 45 minuta je komunicirao sa porodicom i svojim timom, i tada je prekinut svaki kontakt, oduzet mu je telefon na tri i po sata, posle čega mu je vraćen telefon i odveden je u još jednu izolacionu sobu, koja je i aerodromski pritvor“, rekao je Đorđe Đoković.

Dodao je da “nakon što je pala odluka da mu (Novaku) se neće odobriti viza za ostanak u Australiji, po izlasku sa aerodroma je prošao kroz detektor za metale gde mu je oduzeta sva imovina i koferi, ostavljen mu je samo telefon”.

“Otišao je u migrantski hotel, u prljavu sobu, bez ikakve imovine, za koju mu je rečeno da će je dobiti tek pri povratku u Evropu”, naveo je Đorđe Đoković i podsetio da će konačna odluka o tome da li će Novaku biti odobren ostanak u Australiji biti doneta u ponedeljak, do kada neće biti deportovan.

Navodi da bi Novak mogao pre toga i sam da se vrati u Evropu, ali ukoliko bi to uradio pretila bi mu zabrana ulaska od tri godine.

“Mislim da to ne želi da uradi, želi da izgura pravdu do kraja, a tretiran je kao kriminalac, on nije napravio nijedan zakonski prekršaj”, rekao je Đorđe Đoković.

On se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i “svima koji pomažu da se Novaku pre svega obezbedi adekvatan smeštaj, jednom ambasadoru i najboljem sportisti na svetu i da mu se pruži sloboda koju zaslužuje”.

Srđan Đoković: Ovo je politička borba

Otac Novaka Đokovića, Srđan, kaže da je Novak u zatočeništvu.

“Naš Novak, naš ponos. Novak je Srbija, a Srbija je Novak, gaze Novaka samim tim i Srbiju. Taj prvi čovek daleke zemlje Australije Skot Morison, čije ime sve govori na srpskom, se drznuo da napada Novaka i da ga proteruje. Oni su hteli da ga potcene, da ga bace na kolena, ne samo njega, već i Srbiju. Mi smo ponosan narod, civilizovan, nikoga nismo napadali samo smo se branili, to sada radi i naš ponos, naša dika, Novak. Svojim ponašanjem prema organizatorima, domaćinima, on pokazuje iz kakve zemlje dolazi. Mi se ponosimo svojom zemljom, našim svetlom na kraju tunela, to nam neće ugasiti politička oligarhija, ovo je politička borba. On je ispunio sve uslove koji su bili potrebni da uđe i osvoji još jedan taj njihov čuveni Australijan open i on bi ga osvojio jer je to Novak, najbolji teniser i najbolji sportista na svetu, ali to ne mogu da izgovre ti stručnjaci iz zapadnog sveta koji misle da je svet njihov”, rekao je Srđan Đoković.