Đokoviću ukinuta viza: “Nije ponudio dovoljno dokaza…”

0
FILE - Serbia's Novak Djokovic after defeating Croatia's Marin Cilic during their Davis Cup tennis semi-final match at Madrid Arena in Madrid, Spain, on Dec. 3, 2021. Top-ranked Novak Djokovic has withdrawn from the ATP Cup in Australia ahead of the first Grand Slam of the season. Cup organizers didn't give a reason. The 34-year-old Serbian has declined to comment on his vaccination status in recent months and Australia’s strict regulations require all players, officials and fans to be fully vaccinated for COVID-19. (AP Photo/Bernat Armangue)

Srpskom teniseru Novaku Đokoviću vlasti Australije su ukinule vizu i nameravaju da ga u toku dana deportuju iz zemlje, dok Đokovićevi advokati najavljuju žalbu, prenosi britanski BBC.

Prethodno je australijski novinar Pol Sakal potvrdio na Tviteru da mu je od dva izvora potvrđeno da je Đokoviću odbijena viza jer njegovi dokazi nisu bili dovoljni da bi mu vlasti Viktorije odobrili izuzeće od obavezne vakcinacije.

“Rečeno mu je da napusti zemlju danas”, napisao je Sakal.

Sakal je takođe naveo da se njegovi advokati spremaju da podnesu žalbu.

„Strani državljani koji nemaju važeću vizu pri ulasku u Australiju, ili kojima je viza poništena, biće zadržani i deportovani iz Australije“, navodi se u saopštenju vlasti Australije povodom Đokovićevog zadržavanja na aerodromu, prenosi australijski Ejdž.

Vest da je Đokoviću ukinuta viza potvrdio je i ministar zdravlja Australije.

“Đoković nije uspeo da obezbedi odgovarajuće nivo dokaza”, rekao je ministar zdravlja.

“Premijer je već naglasio da Australijanci moraju da pokazuju sertifikate o vakcinaciji za ulazak u kafić, restoran, a kamoli za ulazak u državu.”

“Ukoliko nisu ispunjeni uslovi, onda isto treba da budu tretirani svi ostali. Teška odluka, ali ponavljam da svi moraju da imaju isti tretman”, rekao je Hant.

Granična policija je potvrdila da će nastaviti da “obezbeđuju one koji dolaze u Australiju i ispunjavaju sve potrebne uslove za ulazak”.

“Naša kancelarija potvrđuje da gospodin Đoković nije ispunio sve potreben uslove zbog čega mu je odbijena viza za ulazak”, piše u zvaničnom saopštenju granične policije.

Međutim, kako prenosi Rojters, pozivajući se na svoje izvore, viza i papirologija koju je Đoković koristio za ulazak u zemlju je ista kao i kod tri druga igrača koja su već stigla u Australiju.

Premijer Australije Skot Morison je na Tviteru napisao da su “pravila ista za sve”.

“Pravila su pravila, posebno kada neko dođe na naše granice. Niko nije izand tih propisa”, napisao je na Morison.

Đokoviću, koji nije objavio da li je vakcinisan ili ne i na osnovu kog dokumenta ima pravo na izuzeće, Vlada države Viktorije je najpre odbila da, prema pravilu izuzeća, dozvoli ulazak u zemlju, i to samo nekoliko sati pre sletanja aviona.

Konačnu odluku trebalo je da donese granična policija, koja je samostalna u svojoj proceni. Osim medicinskog izuzeća, problem za Đokovićev ulazak u Australiju je i vrsta vize koju je zatražio njegov tim. Australijske vlasti su, prema pisanju austarlijskih medija, istakle da ta viza neće biti problem, ali da medicinska dokumentacija mora da bude validna.

Australijski novinar Pol Sakal je na Tviteru napisao da su službenici granične policije – oko 5.30 ujutru, šest sati nakon što je Đoković sleteo u Melburnu – i dalje ispitivali srpskog tenisera o medicinskoj dokumentaciji koja bi trebalo da opravda izuzeće od obavezne vakcinacije.

“Izvor nam kaže da što ispitivanje duže traje, manje su šane da će mu biti dozvoljen ulazak (u Australiju)”, napisao je Sakal.

Prema pisanju australijskog lista Ejdž, granična policija ima diskreciono pravo da dozvole ulazak u zemlju, uprkos odlukama vlade Viktorije.

Srđan Đoković, otac najboljeg tenisera sveta, potvrdio je za srpske medije da je Đoković bio izolovan na aerodromu u Melburnu i odvojen od ostatka njegovog tima. Goran Ivanišević, jedan od Đokovićevih trenera, nekoliko sati nakon dolaska na aerodrom u Melburnu, podelio je fotografiju na Instagramu ispod koje piše: “Ne baš uobičajen put u Australiju”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu da je razgovarao sa prvim teniserom sveta.

“Rekao sam našem Novaku da je cela Srbija uz njega, a da naši organi vlasti preduzimaju sve mere kako bi maltretiranje najboljeg tenisera sveta u najkraćem mogućem periodu bilo prekinuto. U skladu sa svim normama međunarodnog javnog prava Srbija će se boriti za Novaka Đokovića, za pravdu i istinu”, napisao je Vučić na Instagramu.

Džala Pulford, ministarka za rad, zapošljavanje, inovacije i medicinska istraživanja prethodno je na Tviteru napisala da federalna Vlada Australije neće podržati vizu za prvog tenisera sveta.

“Federalna Vlada je dobila pitanje da li će podržati aplikaciju Novaka Đokovića za vizu ulazak u Australiju. Nećemo pružiti podršku njegovoj pojedinačnoj aplikaciji za vizu i igranje na Australijan openu 2022. godine”, rekla je Pulford u sredu popodne.

Reagovao je i premijer Australije Skot Morison, koji je izjavio je da bi Đoković mogao da bude vraćen sa granice te zemlje, ukoliko ne podnese adekvatan medicinski dokaz zbog kojeg ne može da se vakciniše.

“Ko želi ulazak u Australiju, mora da ispunjava naše zahteve. Kada Novak Đoković stigne u Australiju, ako nije vakcinisan, mora da pokaže prihvatljiv dokaz da ne sme da bude vakcinisan iz medicinskih razloga, kako bi imao iste putne aranžmane kao potpuno vakcinisani putnici”, rekao je premijer Australije jutros, a prenosi Sport Klub.

“Čekamo da se pojavi i da vidimo kakve će nam dokaze podneti. Ako taj dokaz nije dovoljan, neće biti tretitan drugačije, i biće poslat narednim avionom nazad kući. Ne bi trebalo da bude posebnih mera za Novaka Đokovića. Ni za koga drugog”, rekao je tada premijer Australije.

Prvi grend slem sezone na programu je od 17. do 30. januara.

NAPOMENA: U prvoj verziji teksta greškom je navedeno da Đokovića granična policija “ispitivala o dokazima koje je naveo za izuzeće od poreza”.