Šarčević: Nema vraćanja u klupe ove školske godine, raspust krajem maja

11
BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/EV

“Vraćanja u školske klupe zbog časova ove školske godine neće biti. Praktično, raspust počinje krajem maja, kada se završava redovna nastava, a koja je ovaj put, tokom vanrednog stanja, bila onlajn”, rekao je ministar Mladen Šarčević u izjavi za Blic.

“Vraćanja u školske klupe za proces redovne nastave neće biti. Glavni deo posla, a to je bila nastava, privešćemo kraju. Uspeli smo za izuzetno kratko vreme da se organizujemo i realizujemo nastavu za sve nivoe obrazovanja i mogu samo da pohvalim tim ministarstva prosvete i nastavnike jer smo uspeli ono što drugi u region nisu”, rekao je ministar Šarčević.

Pred Ministarstvom je dodaje još mnogo posla, prvenstveno utvrđivanje modela kako oceniti đake.

“Izmenićemo Pravilnik za ocenjivanje jer sada nemamo tromesečja, nemamo ni dosadašnji vid završnog ispita. Oko ovog pitanja se prepliću različiti interesi počev od onog da ne bude završnog ispita, odnosno male mature. To je najlakši scenario, koji međutim, ne bi bio i najpošteniji jer bi to značilo da će pojedine škole upisati đaci koji, inače, ne bi mogli da ih upišu, čime bi ostali uskraćeni oni koji bi uspešnije položili ispite i upisali željene škole”, poručio je Šarćević.

Ističe, kako dodaje, “zato se analizira šta bi bio najbolji model”.

“U svemu se prvenstveno rukovodimo bezbednošću dece i nastavnika. Procena modela za završne godine mora zadovoljiti dva uslova, prvenstveno bezbednosni, ali i pravičnost. Za oko dve, tri nedelje izaći ćemo sa modelom, koji će odgovarati epidemiološkoj situaciji u Srbiji, ali i biti u skladu sa zaključkom i scenarijem koji će se primenjivati u Evropi za završni ispit”, istakao je ministar.

Prvobitno je bilo najava da će škole početi da rade u junu, ali je struka bila striktno protiv toga, tako da je ova odluka da se sa završetkom onlajn nastave završi i školska godina, u potpunosti u skladu sa epidemiološkom situacijom kod nas.

On dodaje da je kada je reč o visokom obrazovanju bilo zahteva da se umanji školarina, ali da je to deo o kome odluku ne donosi Ministarstvo već je nadlžena svaka visokoškolska ustanova.

“Ono što je do nas jeste da popravimo uslove nastave i rada i mi smo već u tom poslu sa timom premijerke Ane Brnabić da se pojača internet tamo gde je potrebno. Stava sam, da od juna do oktobra treba omogućiti sve rokove za ispite”, poručio je ministar Šarčević.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

11 KOMENTARA

  1. Samo vrtiće otvarati, pa da mala deca znaju da nose maske, rukavice da drže distancu. I onda kad se vrate iz vrtića živeće u vilama odvojeni od baka deka a i roditelja. Tužno.

  2. Kada su u pitanju fakulteti, takođe treba zabraniti povratak studenata u klupe. Od juna, pa do oktobra treba im dati svaki mesec ispitni rok, sa po 2-3 termina. Izvesni problem je sa medicinskim, farmaceutskim i veterinarskim fakultetima, gde nisu održane vežbe na klinikama i u laboratorijama, što je veoma važan deo učenja, posebno u starijim godinama.

  3. Budimo realni… Samo Srbija ima prijemne ispite za srednje škole. A svakako u ovoj situaciji bi bilo loše dati prijemni. Ali ovo je jelte samo nepopularno misljenje, nadam se da cete se urazumiti.

  4. Deca su opterećeni skolom, pogotovo osmaci imaju mnogo briga, bolje da ne rade zavrsni ispit jer nemaju ni pripremu, a priprema onjaln nista ne znači!!!

  5. Apsolutno pametno. I svima povecati za po jednu ocenu, bez moralisanja. Jer milon puta se pokazalo da su ocene vrlo nestabilna I relativna stvar u zivotu!

  6. Tužno za završne generacije kojima je ovo najlepši period, mature, upisi….Ništa od toga.

Comments are closed.