Jedanaesti avion sa medicinskom opremom, tehnikom i zaštitnim sredstvima koje je uputila Rusija sleteo je jutros u 6.30 časova na batajnički aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se navodi da je juče pomoć dopremilo šest aviona, a da je tokom noći i jutra na batajnički aerodrom sletelo ostalih pet aviona.

U sastavu timova iz Rusije su general, 42 oficira, 42 podoficira i dva pripadnika ruskog Ministarstva zdravlja, koje predvodi načelnik ABHO Zapadnog okruga Oružanih snaga Ruske Federacije general-major Mihail Černišov.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-429-od-2-do-9-aprila/

Ruski stručnjaci podeljeni su u osam lekarskih timova, svaki tim imaće lekara opšte prakse, epidemiologa, anesteziologa, medicinskog tehničara i prevodioca, a ostatak delegacije čine eksperti i stručnjaci ABHO struke, navedeno je u saopštenju.

„U okviru pomoći stiglo je i 16 specijalnih motornih vozila namenjenih za dezinfekciju objekata i puteva, kao i velika količina medicinske oprema, tehnike i zaštitnih sredstava neophodnih Srbiji u lečenju pacijenata zaraženih koronavirusom i u borbi protiv širenja COVID-19“, dodaje se u saopštenju.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, sa saradnicima, su se po sletanju prvog aviona sastali vođom ruske delegacije.

Na sastanku su razmoreni i usaglašeni planovi angažovanja i podeljeni zadaci za angažovanje timova iz Rusije koji će narednih dana, zajedno sa pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i zdravstvenim radnicima, raditi na suzbijanju širenja koronavirusa u Srbiji.

„Ovo nam pokazuje da nismo sami, da je Ruska Federacija i ruski narod uvek tu za nas, kad god i koliko god bude bilo teško, da su uvek tu i da Srbija više nije i nikada neće biti sama“, rekao je Vulin.

Prvi od 11 aviona sa medicinskom pomoći iz Rusije su juče dočekali predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar Vulin, načelnik Generalštaba VS Mojsilović i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

(Beta)

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.