Rundek: Mnogi rade od kuće, zar ne? Ako počne ponestajati hrane sa polica, rad na polju dobiće na vrednosti. Nema više klasne svesti…

0
Foto: Profimedia

“Ne vidim po čemu bi ova situacija poništila granice između bogatih i siromašnih, onih koji odlučuju i onih koji se povinuju. Svet se očigledno menja, nalazimo se pred mnogo nepoznanica i to se može uporediti s brisanim prostorom jer se čovečanstvo nije nikad našlo u sličnoj situaciji. Ne mislim samo zbog virusa”, rekao je muzičar Darko Rundek u intervjuu za list Danas.

Na pitanje da li sada priroda uzvraća čoveku udarac, Rundek je odgovorio odrično, navodeći da je čovek deo prirode, da smo svi deo tankog organskog omotarača oko planete zemlje, pa i virusi.

“Mi smo pogodovali da se oni (virusi) šire. Bolest je najverovatnije krenula iz kaveza neke preplašene divlje životinje pred klanje u Kini, virus je ušao u čoveka i našao plodno tlo da se širi kroz ljude u globalnoj ekonomiji. Zaraznost je njegova glavna karakteristika, znači vrlo brzo se proširio celom planetom. Ima još hiladei hiljade virusa koji čekaju priliku za širenje i ako nastavimo s ovakvim masovnim uzgojem životinja, uništavanjem staništa, krčenjem šuma, nećemo čekati dugo za novu pandemiju”, rekao je Rundek.

On je dodao da su mašine, industrija zastale, pa manje zagađuju, ali i istakao da ukoliko se uskoro ne pokrenu, bićemo gladni i žedni.

“A ako krene i nastavi gde je stala, postalo nam je jasno koliko je krhka i neodrživa. Ako želimo opstati kao vrsta (to više nije pitanje nacije ili rase…), moramo pronaći svoje održivo mesto među drugim oblicima života unutar celine. To se razumevanje može zvati čišćenjem i ono za sobom povlači drastičnu promenu načina života, poimanja svijeta itd”, rekao je Rundek.

Na pitanje da li će će radnička klasa uskrsnuti iz raja sa ovom krizom, Rundek je rekao da bi mogla da nestane klasna svest.

“Mnogi drugi rade od kuće, zar ne? Pa u neku ruku, naročito ako još počne ponestajati hrane na policama, rad u poljima će sigurno dobiti na vrednosti… Nema više klasne svesti”, kazao je Rundek.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus