Radili ste test i imate antitela? “To definitivno nije vaš pasoš za putovanje u inostranstvo…”

0
Foto: Beta, Profimedia, Nedeljnik

Testiranje kojim se utvrđuje prisustvo antitela na koronavirus, a koje se vrši na lični zahtev od ponedeljka 1. juna, izazvalo je veliko interesovanje građana.

Cena testa na antitela iznosi 1.200 dinara, a osim tog testiranja, omogućeno je i testiranje kojim se proverava prisustvo koronavirusa po ceni od oko 6.000 dinara. Obe vrste testiranja vrše se u domovima zdravlje i zavodima za javno zdravlje.

Zašto je velika razlika u ceni između dva testa

S obzirom na razliku u ceni tesiranja na koronavirus i testiranja na antitela, građani to doživljavaju kao priliku da se testiraju pred putovanje.

Imunolog Srđa Janković izjavio je za RTS da je razlika u ceni velikim delom posledica toga što su metode različite. PCR metoda je skuplja i komplikovanija je, zahteva više skupe opreme nego testiranje na antitela. 

Prema njegovim rečima, to je razlog što je cena različita. 

Što se tiče uloge testiranja u takozvanim epidemiološkim pasošima i mogućnosti putovanja – ona još nije definisana do kraja.

“Mi ne znamo da li su ta antitela 100 posto zaštitna, da li ona štite baš sve osobe koje ih imaju sto procentno od mogućnosti da se inficiraju. Dok to ne znamo vrlo je teško odlučiti da li samo na osnovu tih antitela možemo nekoga da proglasimo potpuno bezbednim da se sam zarazi ili da zarazi druge”, podvlači Janković.

Sa druge strane, kaže Janković, sigurno je da antitela štite u velikoj meri – tako da nije beznačajna ta informacija da neko ima antitela.

Antitela nisu pasoš za put u inostranstvo

To što imamo antitela definitivno ne može predstavljati naš pasoš za putovanje u inostranstvo – imunološki pasoš. Janković kaže da nijedna zemlja nije donela takvu odredbu.

“To može da bude u kontekstu svih drugih mera značajan podatak da ljudi koji imaju antitela – možda će na nekim radnim mestima imati prednost da se postave tamo gde je potncijalno izlaganje veće, pogotovo u zdravstvenim ustanovama – u tom smislu može da znači”, istakao je Janković.

Koliko bi to bilo jednostavno i lepo da možemo ako imamo antitela da kažemo – korona za mene više ne postoji, ja sam sada bezbedan i mogu da idem gde hoću, rekao je Janković.

“Nažalost, imunološki gledano ne možemo da potvrdimo da stvari tako stoje u ovom trenutku”, ukazao je dr Janković.

Kako se vrši testiranje na antitela?

Za test na antitela moguće je uzeti krv iz prsta ili iz vene ali je rezultat pouzdaniji iz venske krvi.

“Nisu potrebne prethodne pripreme i građani krv mogu da daju u bilo koje doba dana. Važno je reći da je pouzdanija analiza koja se dobije iz venske krvi. Ukoliko postoje indicije da je neka osoba imala koronavirus obavezno se radi i PCR test koji je onda besplatan. Rezultat testa biće poznat već u toku dana”, objasnila je ranije Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje

Epidemiolog Predrag Kon podsetio je početkom nedelje građane koji se budu testirali na antitela da treba konsultovati virologe, infektologe, imunologe da protumače rezultate testa.

Kako je Kon objasnio, prisustvo IgM antitela podrazumeva svežu infekciju, a IgG antitela da je infekcija bila ranije i da neki stepen zaštite postoji.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?