“Pouzdaniji rezultat iz venske krvi, nego iz krvi prsta…”: Sve što treba da znate o testiranju na antitela na lični zahtev koje počinje sutra

0
Foto. Profimedia

Od sutra počinje testiranje na antitela na koronavirus na lični zahtev što će omogićiti onima koji sumnjaju da su imali koronavirus, a nisu imali nikakve simptome. Cena testa iznosiće 1.200 dinara.

Ovakvo testiranje biće omogućeno u nekoj od zdrastvenih ustanova.

“Trudili smo se da procedura bude slična kao za PCR test. Građani će moći da to učine na istim mestima kao i za testiranje na kovid a to su svi domovi zdravlja i instituti za javno zdravlje. Identičan je i žiro račun koji se može naći na sajtu a cena je 1.200 dinara. Ta cena je neprofitabilna, odnosno tolika je nabavna cena”, rekla je za RTS direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Za ovaj test moguće je uzeti krv iz prsta ili iz vene ali je rezultat pouzdaniji iz venske krvi.

“Nisu potrebne prethodne pripreme i građani krv mogu da daju u bilo koje doba dana. Važno je reći da je pouzdanija analiza koja se dobije iz venske krvi. Ukoliko postoje indicije da je neka osoba imala koronavirus obavezno se radi i PCR test koji je onda besplatan. Rezultat testa biće poznat već u toku dana”, objasnila je Sanja Radojević Škodrić.

Epidemiolog Predrag Kon upozoruio je prethodno da treba biti oprezan sa testovima na antitela pošto jedino negativan nalaz znači da osoba nije bila u kontaktu sa virusom. “To je jedini pouzdan nalaz”, rekao je Kon.

On je potom objasnio da ako je osoba pozitivno tesitrana na antitela, bilo na IGG ili IGM, mora da ide kod infektologa, virologa ili imunologa, da mu objasne šta to znači.

“Taj čovek mora da se ispita, da se anketira, da se vidi gde je moglo da dođe do zaražavanja i da se odluči šta dalje”, rekao je Kon.

Virolog Ana Gligić je nedavno objasnila šta znači kada je test pozitivan IGG ili IGM.

“Ako osoba ima IGM antitela, to znači da je reč o svežoj infekciji i možda još nosi virus. Ako se pronađu samo IGG antitela, onda je to stara infekcija”, rekla je doktorka Ana Gligić.

“Ima ljudi koji govore da su preboleli neku tešku respiratornu infekciju pre nego što se najavio koronavirus i da žele da se testiraju na antitela. I ja im to savetujem, idite i testirajte se, da vidimo da li možemo da kažemo da li je korone bilo kod nas i pre nego što se uopšte pojavila u Kini”, rekla je Ana Gligić.

Početkom maja, u Srbiji je otpočelo testiranje 7.000 domaćinastava na antitela kojim bi trebalo da se preliminarno utvrdi stepen kolektivnog imuniteta u Srbiji na koronavirus.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus