Psiholog: Ukoliko je moguće, što manje pratiti vesti i društvene mreže…

1
Ilustracija: Profimedia

Psiholog Jasmin Ganić poručio je danas građanima Srbije da tokom vanrednog stanja što manje gledaju informativne emisije ili prate šta je novo na društvenim mrežama, već da nađu način kako da kreativno provedu vreme.

On je u izjavi za novopazarski Radio Sto plus kazao da vesti o obolelim od koronavirusa i teškoj situaciji u svetu, kao i razne objave na društvenim mrežama koje su često netačne, mogu negativno uticati na psihičko zdravlje ljudi.

“Ukoliko je to moguće, treba što manje pratiti vesti i izbegavati društvene mreže kojima često kruže lažne vesti. Naravno, treba biti umereno informisan – da znamo šta se dešava, ali ne treba ići preko toga i opterećivati sebe nepotrebnim podacima”, kazao je Ganić.

Umesto toga, savet je Ganića, građani veme koje provode u kućama, treba da iskoriste radeći stvari za koje možda ranije nisu imali vremena.

“Treba da budu kreativni, da poprave ili naprave nešto u kući ili stanu. Da nađu aktivnosti koje će im skrenuti pažnju i misli s događaja u svetu, i olakšati im ovo stanje koje je potpuno novo i na koje nismo navikli”, dodao je on.

Ganić je član Udruženja psihologa Novog Pazara koje je pre dve nedelje pokrenulo Kol-centar za psihološku podršku građanima tokom pandemije koronavirusa.

“Javljaju nam se građani, ali oko 80 odsto nije iz Novog Pazara, već iz drugih gradova Srbije. Očigledno da naši ljudi još nisu otvoreni za ovakav vid pomoći. Oni koji se javljaju, uglavnom se žale na tegobe koje su imali i pre ove situacije, a koje su sada samo malo pojačane”, naveo je Ganić.

Svi koji smatraju da su im tokom vanrednog stanja neophodni pomoć, podrška i osnaživanje u prevazilašenju problema, stresa i napetosti, mogu pozvati Kol-centar psihologa u Novom Pazaru (066/55-05-591, od 08.00 do 20.00 sati).

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. re: Ukoliko je moguće, što manje pratiti vesti i društvene mreže…

    Kao da isto ne treba da čine i nakon što se izborimo protiv pošasti korona virusa, i zvanično se nastavi predizborna kampanja SNS, koja je nezvanično u toku čak i sada kada je pandemija korona virusa.

Comments are closed.