Prvi izlečeni u BiH: “Pio sam samo po neki paracetamol, kući sam pušten nakon što sam bio negativan na sva tri obavljena testa a u bolnici sam proveo osam dana u potpunoj izolaciji…”

0
Foto: Beta - Chinatopix via AP

Prva osoba izlečena od korona virusa u BiH, koja nije želela otkrivati svoj identitet, govorila je o svom iskustvu, strahovima i traumama.

Početkom marta zabeležen je prvi slučaj koronavirusa u BiH u Banjaluci da bi samo dve sedmice kasnije bilo potvrđeno da je prvi oboleli uspešno izlečen.

On je za VOA objasnio kako u početku nije mogao zamisliti da će se situacija razviti koliko jeste do sada. Prema njegovim rečima, kada se vratio iz Italije krajem februara, govorilo se o virusu, ali svi su bez problema putovali i išli na posao.

“Niko nije mogao pretpostaviti da će se ovo desiti”, objasnio je, dodavši i kako su njegovi simptomi bili skoro zanemarivi – jedan dan je imao blago povišenu temperaturu:

“Nisam bio uplašen upravo zbog toga što nisam imao ozbiljne simptome. Najviše me bilo strah da li sam preneo virus na nekoga”, rekao je on. Dodao je kako savetuje građanima da se obavezno pridržavaju mera i saveta koje su im dali epidemiolozi i zdravstveni radnici.

“Ja sam zahvalan lekarima i medicinskim radnicima koji su od samog početka bili na visini zadatka. Nisam imao terapiju jer nisam imao ozbiljne simptome. Pio sam samo po neki paracetamol, a u bolnici sam proveo osam dana u potpunoj izolaciji, a zatim deset dana u kućnoj izolaciji. Kući sam pušten nakon što sam bio negativan na sva tri obavljena testa”, objasnio je.

Istakao je kako je teško biti prvi zaraženi, ali i kako je sretan što je nulti klaster zatvoren.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

“U Italiji je situacija dramatična i nadam se da kod nas to neće da se desi. Verujem u naš zdravstveni sistem i da imamo stručne, sposobne i odgovorne ljude, ali moramo da im pomognemo i uradimo što je do nas, ovo je borba svih nas i neophodno je da svi damo svoj doprinos”, objasnio je na kraju, dodavši kako u Italiji radi već 20 godina, ali i kako je sada u redovnom kontaktu sa prijateljima koji tamo žive.

U BiH je trenutno 90 zaraženih, a dvoje izlečenih od koronavirusa. Još jedna osoba u Konjicu zaražena je virusom, a ukupan broj zaraženih u ovoj opštini popeo se na 10.

U Republici Srpskoj identifikovano je sada 59 slučajeva, a u Federaciji BiH 31. sučaj zaraze korona virusom.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus