Prosečan broj osoba koje zarazi jedan oboleli pao ispod 1 u Nemačkoj: Prema tim podacima se ublažavaju mere, ali je Merkel ipak upozorila…

0
Beta - AP Photo/Michael Probst, file

U Nemačkoj je izuzetno praćeni indikator stope infekcije koronavirusa prvi put pao na ispod jedan, preneo je Institut Robert Koh. 

Taj pokazatelj meri prosečan broj osoba koje zarazi jedan oboleli od COVID-19 i on je sada je pao na 0,7, prema proceni koju je sinoć taj objavio institut, sa statusom savezne ustanove zadužene za epidemiološki nadzor. 

Pokazatelj stope infekcije koji se meri na osnovu podataka poslednja četiri dana,  prate posebno i nemačke vlasti i prema njemu se rukovode kada donose odluke o ublažavanju mera izolacije. 

Berlin je u sredu objavio ublažavanje restriktivnih mera, ponovno otvaranje prodavnica i od 4. maja osnovnih škola i gimnazija. 

Velika okupljanja kao što su sportska takmičenja ili koncerti će ostati zabranjeni najmanje do 31. avgusta, rekla je kancelarka Angela Merkel posle sastanka sa rukovodstvima 16 regionalnih država.

Okupljanja više od dve osobe ostaju na snazi do 3. maja, a pravila distanciranja od najmanje 1,5 metara takodje, rekla je kancelarka.

Ona je upozorila da je fazni uspeh Nemačke u borbi protiv COVID-19 ipak “krhak”.

Kancelarka je rekla da bi svako novo povećanje stope zaraze ophrvao nemački zdravstveni sistem. Čak sa stopom 1,1 mogle bi da se dostignu granice zdravstvenog sistema po pitanju broja kreveta u reanimaciji do oktobra, a sa stopom zaraze od 1,3 bi ta granica bila dostignuta već u junu.

U Nemačkoj je do danas zabeleženo 133.830 zvanično potvrdjenih slučaja, 3.380 više nego pre 24 sata, i 3.868 umrlih, prema podacima Instituta Robert Koh.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus