Procureo izveštaj iz američke laboratorije: “Koronavirus ne može dugo da preživi na toploti, ni u uslovima visoke vlažnosti…”

0
Ilustracija Beta - Jane Barlow/PA via AP

Preliminarni rezultati eksperimenata sprovedenih u američkoj državnoj laboratoriji pokazuju da koronavirus ne može dugo da preživi na visokim temperaturama i u sezoni visoke vlažnosti, brzo ga uništava sunčeva svetlost, a sve to dokazuje kako su prva kontrolisana naučna ispitivanja – koja dosad nisu mogla biti i dokazana – vrlo verovatno ipak istinita, piše Yahoo News.

Sažetak ovih preliminarnih rezultata, i dalje namenjenih “samo za službenu upotrebu”, objavio je Yahoo News, ali ona nisu potvrđena.

Preliminarni rezultati, kako piše Yahoo News, pružaju nadu da nadolazeće letnje vreme može uveliko da smanji širenje zaraze koronavirusom na severnoj Zemljinoj hemisferi, iako stručnjaci svejedno upozoravaju kako to ni na koji način neće potpuno ukloniti ili čak nužno smanjiti nove slučajeve zaraze virusom COVID-19, prenosi Jutarnji list.

“Rizik od prenošenja virusa s površina na otvorenome manji je na dnevnom svetlu, kao i u uslovima veće temperature i vlažnosti. Sunčeva svetlost brzo uništava virus”, piše u sažetku studije sprovedene u Nacionalnom centru za bioodbrambenu analitiku i protivmere, državnoj laboratoriji izgrađenoj nakon terorističkih napada 11. septembra s ciljem odgovora na ‘biološke pretnje’.

Laboratorija deluje u sklopu Ministarstva nacionalne sigurnosti iz kojeg u poverljivom izveštaju upozoravaju da zatvoreni prostori s niskom vlagom, kao što su kabine aviona, zahtevaju dodatnu brigu kako bi se smanjio rizik od prenošenja zaraze. Spomenuto ministarstvo odbilo je da službeno odgovori na pitanja o rezultatima studije i kažu kako ne žele da iznose bilo kakve zaključke na temelju još neobjavljenih podataka.

“Posvećeni smo borbi protiv virusa COVID-19, a zdravlje i sigurnost američkog naroda glavni su nam prioritet. Nije nam u praksi da komentarišemo sadržaj nezvaničnog dokumenta koji je ‘procurio’ u javnost. Bilo bi neodgovorno nagađati, donositi zaključke ili nenamerno pokušati da utičemo na javnost na temelju dokumenta koji još nije dobio recenziju, tj. nije podvrgnut strogim naučnim validacijskim pristupima”, stoji u njihovu priopćenju.

Yahoo News piše kako su ispitivanja izvedena na virusnim česticama iz sline – i to u zatvorenom prostoru u uslovima koji su oponašali različite vremenske prilike. Tačnije, ispitivalo se koliko dugo će koronavirus iz kapljice sline od kašlja ili kijanja preživeti u određenim uslovima povezanima s temperaturom, vlagom i sunčevom svetlošću. Laboratorija sad sprovodi dodatna ispitivanja, poput eksperimentovanja s tehnikama za sterilizaciju zaštitne opreme.

“Simulirano sunčevo svetlo brzo je ubilo virus u aerosolima, a bez tog tretmana značajan gubitak virusa unutar 60 minuta nije uočen”, pokazali su preliminarni laboratorijski eksperimenti.

Iako rezultati ovih testova još nisu javno objavljeni, Harvi Fajnberg voditelj Stalnog odbora za nove zarazne bolesti i pretnje zdravlju pri Nacionalnoj akademiji, o planovima za sprovođenje eksperimenata pisao je još 7. aprila u pismu adresiranom na Belu kuću.

I ranije naučne analize ukazale su na to da bi koronavirus mogao da se sporije širi u zemljama s toplijom klimom. U korist tome idu i podaci prikupljeni iz Indije i Pakistana – naime, broj zaraženih ne raste tako brzo kao u nekim drugim zemljama.

Uticaj toplote na koronavirus podstakao je neke političare da potpuno pogrešno interpretiraju činjenice, neki su čak podsticali ljude da što više izlaze van kuće, tvrdeći da će sunčeva svetlost ubija virus. Problem je, međutim, u tome što ljudi bez širokog imuniteta i dalje mogu da prenesu koronavirus drugima, čak i tokom toplog vremena.

“UV svetlo razbija DNK na fragmente. Ako virus lebdi u zraku u kojem ‘postoji’ sjajna sunčeva svjetlost, njegova UV komponenta razbiće DNK ili RNK na komade”, izjavio je za Yahoo News naučnik Artur Anderson, koji je radio pri Institutu za zarazne bolesti vojske Sjedinjenih Američkih Država.

“Želimo o virusu da učimo što brže i što više možemo. Želimo da možemo barem da kažemo: ‘Ovo jeste preliminarno i treba biti oprezan. Ali zašto zadržavati informacije? Možda vlada želi da kontrolirše način na koji će se poruka pustiti u javnost, ali rekla bih kako to u vreme globalne pandemije ipak nije toliki prioritet, smatra doktorka Kavita Patel, saadnica Yahoo News-a.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus