“Preko 25 stepeni Celzijusa i vlažnost vazduha preko 20 odsto, pa čak uz određenu kombinaciju UV zraka, tada virus može da nestane za par minuta. Ali ne treba u to da se pouzdamo…”

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Kako je danas objašnjeno na konferenciji za novinare povodom stanja epidemije koronavirusa u Srbiji, iz faze izolacije, sada prelazimo u fazu kada će lična odgovornost u sprečavanju širenja zaraze biti najvažnija.

Epidemilog doktorka Darija Kisić Tepavčević izjavila je za RTS da sami možemo da učinimo puno, pre svega da sprečimo da se sami zarazimo i prenesemo infekciju na svoje najbliže.

“Nisu to oblici ponašanja koji treba da unose paniku. Ovaj virus se prenosi najlakšim mogućim načinom prenosa, međutim, nije to baš ni tako jednostavno ukoliko preduzimamo sve mere prevencije. Nije baš da možemo da se zarazimo ako prođemo pored osobe koja je rezervoar virusa, ipak je potrebna neka vrsta kontakta koja traje određeni broj minuta – procenjuje se između 10 i 20 minuta, bez ikakve zaštite”, objašnjava doktorka Kisić Tepavčević.

Kaže da je maksimalan domet kapljica koje mogu da prenesu virus metar i po ili dva, prilikom kijanja ili kašljanja, dok je za vreme običnog razgovora domet mnogo manji – do pola metra.

“Ukoliko ste sami kod kuće ili sa svojom porodicom, ne znači da treba da perete ruke na svakih pet minuta, ali svaki put kada ste bili napolju i u javnom prevozu, treba da operete ruke”, ističe doktorka Kisić Tepavčević.

Kaže da virus ne može da se zadrži dugo na rukama, ali ako se ruke operu vodom i sapunom onda to sigurno nije moguć put prenošenja.

“Ukoliko idete u zatvorene prostore gde je veći broj ljudi i gde ne znate da li je neko rezervoar zaraze, onda je logično da nosite masku, a osnovna mera prevencije je da izbegavate, koliko god možete, da idete u takve zatvorene prostore”, kaže doktorka Kisić Tepavčević.

Navodi da svi treba da se ponašaju kao da su potencijalni rezervoar infekcije.

“Sada ide period godine kada je inače smanjena mogućnost prenošenja kapljičnih infekcija i kada generalno ima manje oboljenja sličnih gripu. Nadali smo se da će tople vremenske prilike uticati da virus možda i nestane, ali južna hemisfera i Australija pokazuju da se i tamo i sada dešavaju slučajevi obolevanja”, kaže doktorka Kisić Tepavčević.

Ističe je potrebna specifična kombinacija faktora spoljašnje sredine da bi virus brzo nestao.

“To je temperatura preko 25 stepeni Celzijusa i vlažnost vazduha preko 20 odsto, pa čak uz određenu kombinaciju UV zraka on može da nestane za par minuta. Međutim, nije to nešto u šta treba da se pouzdamo. Moramo i mi tome da doprinesemo”, naglašava doktorka Kisić Tepavčević.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. “Kaže da je maksimalan domet kapljica koje mogu da prenesu virus metar i po ili dva, prilikom kijanja ili kašljanja, dok je za vreme običnog razgovora domet mnogo manji – do pola metra.” Госпођа Глигић јавно сумња у ову поставку која доминира међу неким епидемиолизима, а иде јој у прилог висока вирулентност вируса. Према ономе чему смо сами сведоци, а што је и саму госпођу Глигић навело у сумњу, је да се вирус сигурно не преноси само капљичним путем, већ и путем ваздуха у коме борави одређено време, што једино и може бити објашњење за оне заражене које носиоца нису ни видели, а боравили су у истом простору. Ово свакако релативизује и већину “мера” заштите, које су потпуно неефикане у овом случају. “To je temperatura preko 25 stepeni Celzijusa i vlažnost vazduha preko 20 odsto, pa čak uz određenu kombinaciju UV zraka on može da nestane za par minuta. Međutim, nije to nešto u šta treba da se pouzdamo….” Да, никако не бисмо смели да поверујемо у нешто од чега би вирус могао да нестане. Скоро смо слушали и наглабања стручњака “Пинг Понга” о томе да га ни температура од 56 степени у трајању од сат времена не може убити ! Како год, већ смо стигли до прихватљивијих поставки, ма колико ви хтели да се у те, сада већ чињенице, “не поуздамо”. Сама потреба да је већ време да се изнесу и овакве чињенице, је велики помак у вашој сталној намери да друштво држите у тензији.

Comments are closed.