“Poslanici stariji od 65 mogu da prisustvuju, ali neka odluče sami…”: Maja Gojković o prvoj sednici od uvođenja vanrednog stanja

1
Foto: Nedeljnik

Predsednica Skupština Srbije Maja Gojković izjavila je da očekuje da parlament sutra dobije predlog zakona o potvrđivanju donetih uredbi o merama za vreme vanrednog stanja.

Ona je za Prvu televiziju rekla danas da će posle toga moći da zakaže prvu sednicu skupštine od uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa.

Navodeći da će na predstojećoj sednici poslanici raspravljati o uvođenju vanrednog stanja i da će “potvrditi” tu meru, ona je ocenila da je mera doneta u skladu sa Ustavom a da će u krajnjoj instanci, ocenu o tome dati Ustavni sad “a ne laici”.

“Ubeđena sam da je sve urađeno po Ustavu i zakonu, nećemo se baviti politikantstvom”, kazala je predsednica parlamenta.

Navela je da poslanici na toj sednici sigurno neće odlučivati o ukidanju vanrednog stanja jer kako je rekla, struka ima presudnu reč u vezi s tim.

“Kada struka kaže svoje, onda je na potezu skupština koja će na nekoj narednoj sednici odlučivati o tome”, kazala je Gojković.

Najavila je da će u pripremi prve sednice po uvođenju vanrednog stanja sve biti urađeno po zdravstvenim protokolima i dodala da osoba koja bude imala temperaturu, bilo da je reč o poslaniku, zaposlenom u parlamentu ili predstavniku medija, neće moći da prisustvuje sednici.

Upitana da li će poslanicima starijim od 65 godina biti dozvoljeno da učestvuju na sednici, predsednica parlamenta je podsetila da je Vlada Srbije donela jednu od mera ublažavanja po kojoj svi koji su radno angažovani sa dozvolom poslodavaca mogu da rade na radnim mestim.

“Da li će prisustvovati sednici biće lična odluka starijih poslanika, ako odluče svakako će im biti dozvoljeno”, kazala je Gojković.

Ona nije želela da komentariše najave i kako je rekla, “sporenja” stranaka koje bojkotuju parlament oko toga da li da učestvuju na sednici.

“Pozvani su da prisustvuju a da li će doći, njihova je stvar”, kazala je predsednica parlamenta.

Govoreći o izborima, rekla je da ne možemo beskonačno da otežemo sa izbornim radnjama i dodala da će izbori biti održani u skladu sa Ustavom i izbornim zakonom.

“Izbori su već raspisani samo je dogovoreno sa političkim strankama koje su najavile učešće na njima da podrže prekid izbornih radnji. Ubeđena sam de će biti održani u svim zakonskim rokovima, a novi datum će biti određen nakon konsultativnog sastanka sa strankama koje su odlučile da izadju na izbore”, kazala je predsednica Skupštine Srbije. 

Dodala je da u Srpskoj naprednoj stranci, čiji je funkcioner, nisu razgovarali o tome kako će izgledati nastavak kampanje.

“Pridržavamo se direktive da se u ovoj situaciji ne bavimo politikom, nije vreme ni mesto za to, sačekaćemo ukidanje vanrednog stanja”, kazala je Gojković.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. Poslanici stariji od 65 mogu sami da odluče dali će poštovati zabranu napuštanja svojih domova, drugi su sami sebe oslobodili obaveze dolaska na sednice i više od dve godine ih nema na sednicama parlament, a uredno koriste skupštinski restoran i primaju sve što može da se primi na kasi skupštine. Treći mogu da divljaju po gradu da lome sve što stignu… Ova zemlja zasluženo nosi naziv UžaS(rbija).

Comments are closed.