Ponovo policijski čas: Novi talas širenja koronavirusa u Severnoj Makedoniji…

0
Foto: Profimedia

U Severnoj Makedoniji u 21.00 počinje policijski čas koji je danas ponovo uveden kako bi se sprečio novi talas širenja koronavirusa.

Ograničenje kretanja će važiti do ponedeljka u 5.00, a odnosi se na svih 10 opština Grada Skoplja i pet prigradskih, kumanovsko-lipkovski region, Tetovo sa pet okolnih opština i Štip, gde ukupno živi oko dve trećine stanovništva Severne Makedonije.

To su, kako je rekao ministar zdaravlja Severne Makedonije Venko Filipče, lokacije na kojima se virus brzo širi, najčešće zbog nepoštovanja preventivnih mera za zaštitu od kovida 19.

Odluku za potpunu zabranu kretanja od večeras do ponedeljka u 5.00 u mestima gde ima najviše novozaraženih Vlada Severne Makdonije je donela na preporuku Komisije za zarazne bolesti radi, kako je istakla, “brze i efikasne reakcije za sprečavanje širenja koronavirusa”.  

U ostalim mestima ograničenja kretanja za sve građane je od četvrtka  od 21.00 do 5.00, a petak i za vikend od 16.00 do 5.00 narednog dana.

Odlukom vlade u Skoplju, petak je proglašen za neradni dan kao i da su od četvrtka u 21.00 do ponedeljka u 5.00 zabranjene poseta grobljima na teritoriji cele države, sem sahrana.

Od zabrane kretanja tokom naredna četiri dana izuzeti su policija, armija, zdravstveni radnici, apoteke, marketi i restorani koji vrše dostavu, poljoprivednici i osobe sa invaliditetom i njihovi pratioci ako imaju dozvole, a šetnja kućnih ljubimaca će biti dozvoljena od 08.00 do 08.30, 15.00 do 15.30 i 20.00 do 20.30.

U Severnoj Makedoniji poslednjih nekoliko dana je ponovo u porastu broj zaraženih, a u prethodna 24 sata registrovano je rekordnih 120 novozareženih koronavirusom, što je najveći broj od početka epodemije.

Policijski čas, koji je kao mera za sprečavanje širenja koronavirusa uveden 22. marta, ukinut je 27. maja, uz obrazloženje da je epidemija pod kontrolom i da građani moraju da nauče da žive uz poštovanje mera za zaštitu.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus