Pomozite nam kao što su i vama pomagali posle Drugog svetskog rata: Pismo italijanskih gradonačelnika i guvernera Nemačkoj

0
Foto: Beta - AP Photo/Luca Bruno

Italijanski gradonačelnici i regionalni guverneri u utorak su u pismu objavljenom u listu Frankfurter Allgemeine Zeitung pozvali Nemačku na solidarnost u jeku pandemije koronavirusa. Oni su podsetili Nemce da je i njima pružena pomoć posle Drugog svetskog rata, prenosi Rojters.

Italija ima više žrtava koronavirusa od bilo koje druge zemlje. Zaraženo je preko 100.000 ljudi, a umrlo je 11.591, što je trećina od ukupno umrlih na svetu od koronavirusa.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

U pismu se naglašava sve veća ogorčenost Italijana prema onome što smatraju nemačkom ravnodušnošću prema njihovom teškom stanju.

Italija ima krhku financijsku situaciju i teško joj je u takvim uslovima da se bori protiv koronakrize pa traži zajedničko preuzimanje dugova u evrozoni i zbog toga predlaže “korona obveznice”, ali te ideje još nisu prošle.

“Dragi nemački prijatelji, sećanje pomaže kod donošenja ispravnih odluka”, navodi se u pismu i podseća na sporazum iz 1953. o smanjenju nemačkih dugova radi posleratnog oporavka te zemlje.

Pismo su potpisali gradonačelnici iz levih i desnih stranaka koji predstavljaju severnoitalijanske gradove najteže pogođene epidemijom koronavirusa, uključujući Bergamo i Milano, kao i regionalnog predsednika Emilije Romanje.

U pismu se cilja i Holandija, koja se u Italiji doživljava kao svojevrsno utočište od poreza na dobit, i naglašava se da je ona “uspostavila” povoljan “porezni režim koji godinama oduzima resurse iz svih velikih evropskih zemalja.”

Čelnici devet zemalja članica, među kojima su Italija i Francuska, zatražili su nedavno u pismu upućenom predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu da se omogući izdavanje zajedničkih obveznica kojima bi se finansirala podrška zdravstvenim sistemima u borbi protiv koronavirusa i pomoglo privredi.

Reč je o tzv. korona obveznicama, za koje bi garantovali svi zajedno i koje bi onda omogućile i jeftinije zaduživanje pojedinih članica za potrebe suočavanja s krizom.

Nemačka, Holandija, Finska i Austrija protive se tom predlogu, zadržavši svoju tradicionalnu nespremnost deljenja duga s manje konkurentnim zemljama.

“Obveznice za rešavanje problema s koronavirusom ne bi izbrisale ili međusobno objedinile prethodna dugovanja”, stoji u pismu.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus