“Policija nam ne da prođemo do Ostroga, legitimišu nas, jednom nisu dali da uđe u dvorište crkve…”: Šta se dešava u Crnoj Gori

0
Foto: Profimedia

Policija ne dozvoljava građanima da automobilima prođu ka manastiru Ostrog, legitimišu ih pri ulasku i izlasku iz Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a jednom od njih nije dozvoljeno da uđe u dvorište seoske crkve, tvrde građani koji su se žalili Savetu za građansku kontrolu rada policije.

“Savetu za građansku kontrolu rada policije požalilo se troje građana na postupanje policijskih službenika pri njihovoj nameri da se koriste garantovanom slobodom veroispovesti i izraze svoja verska uverenja. Sve pritužbe su uzete u rad i pokrenuti su postupci odgovarajućih provera”, navodi se u saopštenju.

Pošto jedan podnosilac pritužbe poseduje i video zapis postupanja policije, kako se dodaje, Savet je preporučio da se u CB Podgorica organizuje sastanak odgovarajućeg starešine, građanina i člana Saveta koji je zadužen predmetom kako bi se zajednički pregledao snimak u posedu građanina i pružila sva potrebna pojašanjenja u vezi s konkretnim događajem.

Istakli su da od Uprave policije očekuju detaljne informacije o preduzetim merama i radnjama.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je gostujući sinoć u emisiji “Internet litija” rekao da će Crkva u danima proslave Svetog Vasilija, kao i do sada, poštovati preporuke Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti (NKT), ali da očekuje da i predstavnici vlasti i policije ispoštuju Svetog Vasilija.

“Ne zanemarujemo mi telesno zdravlje, mnogi koji dolaze u Ostrog dobijaju isceljenja od mnogih telesnih slabosti i bolesti, ali Sveti Vasilije nam daruje i duhovno isceljenje, zato očekujem da će oni koji su u mogućnosti doći da celivaju njegove svete mošti, pridržavajući se svih preporuka zdravstvenih institucija, takođe očekujem da policija neće sprečavati vernike da dolaze u Ostrog”, rekao je Amfilohije, a prenosi sajt MCP.

Iz MCP su naveli da je juče posle podne policija takođe zaustavljala i vraćala vernike iz pravca Nikšića i iz pravca Danilovgrada koji su krenuli na poklonjenje Svetom Vasiliju.

Amfilohije je prethodno rekao da očekuje hiljade ljudi 12. maja u manastiru Ostrog, na dan slave Svetog Vasilija Ostroškog i ocenio da je taj svetac “najbolja vakcina protiv mnogih korona”.

U Crnoj Gori je  dalje na snazi mera zabrane javnih okupljana zbog širenja zaraze koronavirusa.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus