“Pokušaj tog pitanja bio je uvredljiv čin srozavanja stručnosti i znanja…”: “Novinarke protiv nasilja” zatražile izvinjenje zbog pitanja Dariji Kisić Tepavčević

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV)

Grupa “Novinarke protiv nasilja prema ženama” zatražila je izvinjenje voditelja emisije “Fokus” na Televiziji B92 zbog pitanja upućenog doktorki Dariji Kisić Tepavčević koje su ocenili kao “uvredljiv čin srozavanja stručnosti i znanja”.

Voditelj Oliver Jakšić je zamenicu direktora Instituta za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut” pitao za komentar odluke da “jedna dama ode u Niš uz ministra (Branislava) Nedimovića” kada je situacija tokom pandemije koronavirusa u tom gradu bila najteža.

Uz ocenu da je “ovo nešto najbliže ratnom stanju” voditelj je rekao da se “mnogi pitaju” da li je neko iz struke, ali muškog pola, mogao da ode “na liniju fronta u Nišu”.

Novinarke su u saopštenju pozdravile odluku Darije Kisić Tepavčević da odbije da odgovori na to pitanje.

Grupa uz to ukazuje da su “TV B92 i Oliver Jakšić dužni izvinjenje ne samo doktorki, nego i svim ženama – naučnicama, epidemiološkinjama, zdravstvenim radnicama, ali jednako i pripadnicama oružanih snaga, vojske i policije i celokupnoj javnosti”.

Ocenile su da je Jakšićev “pokušaj pitanja” bio “uvredljiv čin srozavanja stručnosti i znanja, ali i neukusno poređenje epidemije sa ratnim stanjem”, i poručile Jakšiću da “rat izgleda sasvim drugačije od epidemije virusa kovid-19”, te da su žene već vekovima sposobne za aktivno učešće i u ratnim stanjima.

Grupa “Novinarke protiv nasilja prema ženama” osnovana je uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Fonda B-92 i čini je oko 30 novinarki iz nacionalnih i lokalnih medija u Srbiji koje se organizovano bore protiv nasilja prema ženama.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus