“Ovo je zastrašujuće, svakog dana gledamo vesti i to je šokantno…”: Belorusija nije uvela karantin uprkos strahu stanovništva

5
Beta - AP Photo/Sergei Grits

Dok je Evropa u karantinu u borbi protiv koronavirusa, život u Minsku ide svojim tokom, a beloruske vlasti odbijaju opšti karantin uprkos zabrinutosti stanovništva.

Belorusija, bivša sovjetska republika koja se nalazi između Evropske unije i Rusije, nije uvela zabranu kretanja celom stanovništvu tako da se prvenstvo u fudbalu uveliko održava na stadionima i to sa publikom, saobraćaj je intenzivan, automobusi i metroi su puni putnika, dok su restorani, prodavnice i kafei otvoreni.

Na ulicama Minska mogu se videti retki prolaznici sa zaštitnim maskama na licu, što podseća da u Belorusiji koja je takođe pogođena pandemijom, ima 1.486 zaraženih koronavirusom od kojih je 16 osoba preminulo.

“To je zastrašujuće, jednostavno zastrašujuće. Svakog dana gledamo vesti i to je šokantno. Još nije uveden karantin. U ponedeljak, deca idu u škole, a mi ćemo da živimo u strahu”, rekla je Angela, jedna majka i domaćica od 45 godina.

Druga Beloruskinja Elena (47) je rekla da u čitavoj četvrti u kojoj živi, postoji samo jedna apoteka koja ima oko 100 maski ali nema rukavice. Dodala je da lekari neće da prime pacijente na pregled ako ne nose maske.

Predsednik Aleksandar Lukašenko na vlasti od 1994. godine odbija da uvede mere zabrane kretanja celom stanovništvu. Čak je rekao da vlada “psihoza” i da je panika opasnija od samog virusa.

Lukašenko je pozvao građane da nastave da idu na posao, na njive, da voze traktore, koje Belorusija masovno proizvodi, navodeći da “traktor može sve da izleči”.

Beloruski predsednik je nedavno na jednom sastanku vlade rekao da se svuda samo govori o karantinu i policijskom času.

“To je najjednostavnije rešenje i to odmah možemo da uvedemo. A šta ćemo onda jesti”, rekao je Lukašenko na tom sastanku.

U Minsku su osobe starije od 65 godina pozvane da izbegavaju izlaske a mnoga preduzeća su prešla na rad od kuće. Medjutim, barovi, prodavnice i restorani su i dalje otvoreni, i vlasnicima nije dato nikakvo sanitarno uputstvo kako da se ponašaju prema mušterijama i klijentima.

Vlasti navode da je dovoljno testirati osobe za koje se sumnja da su inficirane ili bile u kontaktu sa zaraženima. Takođe navode da za sada imaju kapacitete za testiranje do 4.000 ljudi dnevno.

Predstavnici Ministarstva zdravlja naveli su da su svi nosioci virusa izolovani i hospitalizovani, dok su oni koji su bili u kontaktu s njima u karantinu. Takodje su stroge kontrole na granici.

Analitičari smatraju da vlasti ne uvode karantin celom stanovništvu iz straha od eventualnih katastrofalnih posledica na ekonomiju.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

5 KOMENTARA

  1. Šta pričaš druže,lupas gluposti. Belorusija ima oko 3 miliona stanovnika više nego Srbija a srazmerno manji broj zaraženih i umrlih. Pa ko onda radi pravu stvar. Zatvorili su granice i to je to. Da smo i mi 1. Marta zatvorili granice i sve koji su ušli posle toga odmah slali u karantin nista od ovog ne bi bilo.

  2. Srbi i Belorusi su posebne dve priče, koje se ne mogu uporedjivati. Kod njih samo Lukašenko i par njemu najbližih ima i može imati kontakte sa ostatkom sveta. A kod nas podigla se kuka i motika, razmileše se po svetu jedno 700.000 Srba, od toga uhvati prpa bar 500.000 da grebu i vraćaju se u maticu. Zar neko laže da ih se 400.000 vratilo u roku od 10 dana, što bolesnih, što zdravih, što bahatih, što ozbiljno zabrinutih. Sad grebe još 100.000 da se vrati, svaki dan dovoze ih avionima kući. Pa o kakvom onda policijskom času pričaš. Ozbiljne države zatvore granice i ćao, kakav Ustav, kakve “demokratske” zezalice. Prema tome uživaj Dejane u policijskom času i sačuvaj zdravlje sebi i svojim najmilijim, mani se Belorusije.

    • A tebi je vidi se ispran mozak sa medijima koji upravo i zele da zavade narod, pa krivis Srbe koji su se vratili u svoju domovinu, da su doneli virus. Pogledaj malo svetsku politiku i sta se u stvari krije iza ove “zaraze” zvane COVID 19…brojem umrlih i medijima se manipulise sve u cilji izazivanja straha i stvaranja poslusnosti kod naroda, a naravno ponudice uskoro i resenje u vidu vakcine, gde ce vecina naroda hrrliti da istu prime, da ne daj Boze ne umru od nevidljivog. Osvesti se.!

  3. Ma nema ništa od Belorusa, o i ima da izumru od korone kao beloglavi supovi….
    Eeee moj narode, evo videćemo na njihovom primeru, da li će Srbi da prežive jer su imali policijski čas, a
    Belorusija znači ne brine za svoj narod, i Belorusija želi da joj čitav narod nestane zbog epidemije?

Comments are closed.