Ovo je poslednji udarac na zdravstveni sistem, počeo štrajk lekara: U Zimbabveu se od porodica pacijenata traže maske i rukavice

0
Beta- AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi

Lekari i medicinske sestre u Zimbabveu od danas štrajkuju zbog nedostatka zaštitne opreme u uslovima kada je koronavirus počeo da se širi u zemlji čiji se zdravstveni sistem gotovo urušio.

To je poslednji udar na zdravstveni sistem u kome se od porodica pacijenata traži da pruže osnovna sredstva kao što su rukavice i čista voda.

“Trenutno smo izloženi i izgleda da nikoga nije briga”, rekao je predsednik Udruženja lekara bolnice u Zimbabveu i najavio da će se stotine lekara vratiti na posao kada Vlada pruži odgovarajuću zaštitu.

Stotine medicinskih sestara iz javnih bolnica pridružilo se štrajku, rekao je predsednik Udruženja medicinskih sestara Zimbabvea.

Zimbabve je prijavio tri slučaja obolelih od COVID-19 i jednu žrtvu ove nedelje.

U Južnoj Africi, susednoj državi broj zaraženih popeo se na 709, izjavio je ministar zdravlja i najavio izolaciju zemlje od petka jer je to država sa najvećim brojem zaraženih u Africi.

Broj zaraženih širom Afrike sada je iznad 2.400, dok se broj zemalja u kojima je registrovan virus popeo na 46 od ukupno 54, nakon što su Mali, Libija i Gvineja-Bisao prijavili svoje prve slučajeve.

Afričke zemlje u kojima nisu zabeleženi slučajevi COVID-19 su Sijera Leone, Južni Sudan, Burundi, Malavi, Bocvana, Komori, Lesoto i Sao Tome i Principe, navode iz Afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti. 

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus