Otkriven mehanizam infekcije, ipak treba nositi maske, mačke u karantinu…: Šta smo saznali o koronavirusu tokom nedelje za nama

2
Foto: Profimedia

Pandemija koronavirusa se širi po čitavom svetu i broj zaraženih je prešao milion ljudi, dok je od posledica virusa preminulo više od 50.000 osoba. Sedmicu za nama obeležila je strategija masovnog testiranja u svetu, došlo je do napretka u proučavanju virusa Sars-Cov-2, a istraživanje u Kini je pokazalo da i mačke mogu biti zaražene koronavirusom, prenosi Gardijan.

Naučnici istražili ključni biološkim mehanizam kojim koronavirus inficira ljude

Naučnici Univerziteta u Minesoti su nakon detaljnog ispitivanja strukture koronavirusa, posebno šiljaka na površini virusa koji se vezuju za ljudske ćelije otkrili da je interakcija između šiljaka virusa i receptora u plućima čoveka četiri puta jača nego kod SARSA. Stručanjci kažu da su naučna otkrića otvorila mogućnost za nova istraživanja u lečenju virusa COVID-19.

Masovno testiranje na koronavirus

Prethodne nedelje su širom Evrope i sveta sprovedene mere masovnog testiranja. Nemačka svakodnevno izvrši 70.000 testova lančane reakcije polimerazom (PCR) – ovi testovi otkrivaju genetski materijal virusa – i na taj način se lako može utvrditi ko je zaražen koronavirusom.

Sa druge strane, u Velikoj Britaniji je napredak u masovnom testiranju spor i gnev građana zbog toga raste svakodnevno. Kako piše Gardijan, u sred je u Britaniji testirano samo dve hiljade osoba.

Sekretar Ministarstva zdravlja Met Henkok je rekao da vlada do kraja aprila planira da dostigne broj od 100.000 testiranih na dnevnom nivou. Kako bi testovi bili spremni za masovnu upotrebu, komercijalne loboratorije, Univerziteti i privatna preduzeća u Britaniji pokušavaju da ubrzaju proces izrade testova.

Međutim, britanska vlada se suočava sa problemom nedostatka hemikalija potrebnih za ispitivanje i testiranje. U nedostatku pouzdanih testova na koronavirus, stručnjaci traže od vlade da ublaži procedure za izradu testova.

I mačke u karantinu…

Dok Britanija ima problema sa nedostatkom testova, istraživanje kineskih naučnika ukazalo je da mačke koje su zaražene koronavirusom mogu preneti virus drugim mačkama. Iako još uvek nema dokaza da se bolest prenosi sa mačke na čoveka, u Belgiji je zabelež slučaj da je zaražena osoba prenela virus svojoj mački, prenosi Gardijan.

Vlasnici pasa mogu da odahnu, jer je naučni tim iz Kine utvrdio da psi, ali i kokoške, svinje i patke najverovatnije neće biti inficirani koronavirusom, niti mogu preneti virus na druge životinje.

Ipak, stučnjaci su savetovali vlasnike kućnih ljubimaca da posebno vode računa o higijeni ruku.

Kruzeri i dalje ne mogu u luke

Pandemija koronavirusa je paralisala saobraćaj širom sveta. Granice su zatvorene, komercijalni letovi su suspendovani, ali najveći problem imaju kruzeri koji nemaju dozvolu da pristanu u luke. Međutim, brod Zandam, na kom je preminulo četiri osobe od posledica koronavirusa, pristao je u Floridu uprkos neodobravanju vlasti. Zandam je poslednji put bio usidren u Južnoj Americi sredinom marta, a na putu do Floride nije dobio dozvolu za ulazak u luke jedanaest država. Međutim, Zandam je izuzetak od pravila, a većina brodova koji imaju zaražene se sada nadaju da će pristati u luke Floride.

Takođe, nekoliko kruzera i dalje kruži oko australijske obale u nadi da će im biti odobren ulazak u luke, iako im je više puta naređeno da napuste australijsku morsku zonu. Ipak, vlada Novog Južnog Velsa sada planira da uz pomoć mornarice testira posadu brodova i evakuiše u bolnice sve kojima je potrebna lekarska pomoć. Nakon toga se nadaju da će se brodovi vratiti u svoje matične luke.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

Maske za lice, ipak, treba nositi

Kako piše Gardijan, iako hirurške maske za lice imaju mali efekat u zaštiti pojedinaca od koronavirusa u opštim situacijama, jer sitne virusne čestice mogu da prodru kroz njih, hirurške maske mogu uhvatiti kapljice kašlja ili kijanja. Stručnjaci kažu da maske mogu pomoći u sprečavanju prenošenja klica virusa od zaraženih osoba, čak i pre nego što oboleli pokažu prve simptome.

Trenutno, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ponovo proverava da li nošenje hirurške maske za lice u javnosti može pomoći u borbi protiv pandemije. Pre svega, zato što je Hong Kong propisao obavezno nošenje maski, što se pokazalo prilično efikasnim u cilju sprečavanja širenja zaraze. Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio, takođe je apelovao na građane da nose maske kad god su napolju.

Napetost u Italiji

Kako je u Italiji proglašena apsolutna samoizolacija za više od 60 miliona stanovnika, Italijani su morali da pronađu alternativne načine zabave. Scene na kojima građani plešu, igraju i pevaju na terasama svojih domova su obišle svet. Međutim, takvih prizora na italijanskim balkonima je sve manje, jer ponestaje zaliha hrane i novca. Sa druge strane, sve je više napetosti, posebno u siromašnijim krajevima zemlje.

Koronavirus i dalje pogađa sve aspekte društva

Otkazuje se sve više sportskih takmičenja širom sveta, klubovi nemaju priliva novca od TV prava, a mnogim igračima i zaposlenima u sportskom sektoru su smanjene plate. Neki klubovi i asocijacije se plaše da neće preživeti pandemiju, a jednako su pogođene i druge grane privrede. Proizvodni i uslužni sektor evrozone je za mart objavio najveći pojedinačni mesečni pad.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

2 KOMENTARA

  1. E tih preplacenih sportista me je posebno zao. Evo sad cu da placem bas zbog njih a ne stotine hiljada a mozda i koji milion ljudi koji je ostao bez posla ili poslat na neplaceno odsustvo.

    • Vreme je za nesvakidašnju solidarnost, posebno najbogatijih pojedinaca i grupa, usmerenu ka svim ugroženim kategorijama… Oni moraju da shvate da im to nije samo moralna obaveza, već i svojevrsno ulaganje u budućnost. Moraju da se upitaju ko će da im radi u fabrikama ili puni tribine stadiona, ako sebično zgrče svoj novac i puste običan narod da se zlopati i umire…

Comments are closed.