Osvanula subota koju smo dugo čekali: Nema policijskog časa, temperatura do 27 stepeni

0
BETAPHOTO/Milan Timotic/DS)

Posle više mesec i po dana trajanja vanrednog stanja i zabrane kretanja koja je vikendom često bila celodnevna, jutros je osvanula prva subota bez takve zabrane.

Prema prognazama meteorologa, u Srbiji će danas biti pretežno sunčano i toplije vreme Kako je saopštio Republički hidrometeorološki zavod, vetar će biti slab, promenljivog pravca. Najniža temperatura kretaće se od pet stepeni u južnim do 12 u centralnim predelima, najviša dnevna od 23 do 27 stepeni.

U Beogradu će danas biti sunčano i toplije. Vetar će biti slab, promenljivog pravca. Najniža temperatura 12 najviša dnevna 27 stepeni.

U šetnju tokom celog dana mogu i najstariji sugrađani, kojima je nedeljama bilo zabranjeno kretanje, osim u posebnim terminima kada su mogli u kupovinu. 

Otvoreni su i kafići i restorani, a stručnjaci savetuju da je sedenje u bašti bezbednije.

Bez obzira na slobodno kretanje i ukidanje pojedinih mera zabrane, borba sa koronavirusom se nastavlja. Epidemiolozi savetuju da ne zaboravljamo da redovno peremo ruke, nosimo masku i rukavice na mestima gde postoji pojačani rizik, i uvek održavamo distancu od najmanje dva metra.

Epidemija u Srbiji slabi, ali koronavirus nije nestao. 

Zamenica direktora Instituta “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je procenat pozitivnih 1,6 odsto i da većina zaraženih ima blag oblik kliničkog ispoljavanja. Takođe, dodaje da nije porastao broj osoba na respiratoru.

“Vrlo je jasno da se radi o padu aktivnosti i brojke idu u željenom pravcu i onako kako očekujemo u ovo doba godine”, istakla je ona.

Ocenjujući stanje epidemije u Srbiji, epidemiolog doktor Branislav Tiodorović je rekao da je ono kontrolisano, ali da i dalje imamo lokalnu transmisiju virusa i više pacijenata sa lakškom kliničkom slikom.

Istakao je da, iako više nije na snazi vanredno stanje, jesu vanrendne mere.

“To moramo da poštujemo, da nosimo maske, rukavice kad je to potrebno i držimo rastojanje od dva metra. Sve su to uslovi da možemo da ostvarimo onaj period od 28 dana bez novoobolelih i kažemo da je epidemija završena”, rekao je on.

Epidemiolog doktor Predrag Kon rekao je da tek kada bude 28 dana nula novoobolelih, onda možemo da kažemo da epidemije više nema.

“Kad bude redovno ispod 20 zaraženih, to je već negde 0,4 – 0,5 odsto, tada je samo sporadično prisutan i taj period ćemo imati. Imaćemo nulu neki dan, pa će se ponovo pojavljivati”, zaključio je Kon, dodajući da kad 28 dana bude nula tada sa sigurnošću možemo da kažemo da smo izašli iz epidemije”, rekao je Kon.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus