“Osećam se kao da igram u nekom velikom klubu, gleda nas ceo svet”: Belorusija je poslednja fudbalska stanica u Evropi (danas i jedina)

0
Foto: Profimedia

Dok neki srpski fudbaleri krše propise, a neki drugi strpljivo čekaju nastavak šampionata, igrači koji igraju fudbal u Belorusiji osećaju se kao zamorčići. Kao da se na njima sprovodi neki eksperiment, pa samo oni igraju fudbal na Starom kontinentu.

To može da bude i pozitivno (ako išta pozitivno u tome ima).

Beloruska Višaja liga ovih dana je najbolja, najgledanija, najatraktivnija na svetu, kako su ironično pisali evropski mediji.

Bez obzira na to, jedina svetla pozornice, barem kada je u pitanju “najvažnija sporedna stvar”, trenutno su uperena ka Belorusiji, pišu Vijesti.

“Osećanja su nekako pomešana. Sa jedne strane, nije loš osećaj kada znate da vas gleda maltene pola fudbalskog sveta. Kada smo u prošlom kolu igrali protiv Ruha iz Bresta, saopšteno je da se ta utakmica gledala širom sveta na oko šest i po miliona jedinstvenih uređaja, što je impresivna brojka. Mnogi su se zainteresovali sada za fudbal u Belorusiji, TV emiteri, sponzori, obični navijači kojima nedostaje fudbal, pa moji saigrači i ja imamo osećaj kao da igramo u nekom velikom evropskom klubu”, rekao je za Vijesti mladi reprezentativac Crne Gore Dušan Bakić.

Fudbal je igra kontakta, a zbog širenja koronavirusa svaki kontakt je zabranjen. Odbrana, međutim, ne može da se igra na dva metra udaljenosti.

“Ne mogu da kažem da se bojim, ali moram da priznam da nije baš najprijatnije. Posebno kada vidite, pročitate, šta se sve dešava u ostalim zemljama, koliko se virus brzo i lako širi. U Belorusiji i dalje život teče uobičajeno, rade magazini, tržni centri, lokali. Vidi se, ipak, da okolnosti nisu redovne, navijači se boje da dođu na stadion, pa je manje publike nego što je bilo prošle sezone. Iz kluba nam je rečeno da više nisu dozvoljena rukovanja, jer kada idemo na trening sretnemo se sa 30-ak zaposlenih, i tako svakoga dana”, rekao je Bakić.

I on je, poput nekih njegovih kolega koji igraju u Beloruju, potvrdio da se ne zna do kada će se igrati.

Ali dok se igra, uživajte u beloruskom fudbalu. To je najbolji, najatraktivniji i najlepši fudbal koji se danas igra. I jedini.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus