“Očekujem da će doći hiljade ljudi, Sveti Vasilije Ostroški je najbolja vakcina protiv mnogih korona…”: Amfilohije pozvao vernike na slavu

0
Foto Igor Pavicevic

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je danas da očekuje da će hiljade ljudi doći 12. maja u manastir Ostrog, na dan slave Svetog Vasilija Ostroškog i ocenio da je taj svetac “najbolja vakcina protiv mnogih korona”.

Amfilohije je podgoričkim Vijestima kazao da još uvek nije doneta odluka da li će u Nikšiću biti održana litija povodom slave svetog Vasilija Ostroškog, ili će ta tradicija biti prekinuta zbog vladinih mera na sprečavanju širenja koronavirusa, koje i dalje zabranjuju javna okupljanja.

Vladino koordinaciono telo nadležno za donošenje i sprovođenje mera u vezi sa sprečavanjem širenja koronavirusa, odobrio je juče obrede u verskim objektima u pristustvu građana, posle 50 dana zabrane.

Vlada je precizirala da su obredi mogući pod uslovom da se u verskim objektima nalazi najviše jedna osoba na 10 metara kvadratnih, a izvan objekta maksimalno 20 osoba, uz distancu od dva metra, sa maskom na licu i dezinfekciju ruku na ulazu i izlazu u verski objekat.

Mitropolit očekuje da će nadležni “pustiti narod”, jer je to “elementarna stvar”.

“Očekujem da će doći i narod, kao i svake godine. Očekujem da će pustiti narod, to je elementarna stvar. I da će u Ostrogu da bude uobičajena svečanost… Svi koji su dolazili, a hiljade ih je dolazilo, prilika je da dođu i da to bude najveća molitva i pobeda koronavirusa”, kazao je Amfilohije.

On smatra da je sveti Vasilije “najbolja vakcina protiv mnogih korona”.

“A posebno protiv ovog sadašnjeg koronavirusa. Prema tome, ako neko hoće, a svi hoćemo, da se iscelimo od ovog virusa i od drugih virusa, prirodno je da će Dan svetog Vasilija biti dan molitve za isceljenje od koronavirusa”, zaključio je mitropolit.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus