Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odustao je danas od odluke o uvođenju novog dvodnevnog policijskog časa u petnaest provincija u zemlji, koja je mnoge iznenadila kad je objavljena.

Erdogan je preko Tvitera napisao da odustaje od te odluke zato što bi ona imala „različite socijalne i ekonomske posledice“.

On nije više obrazlagao ali iznenadna odluka ranije danas o ponovnom uvođenju policijskog časa za vikend zbunila je ljude i mnogi su požurili da otkažu karte za voz ili avion ili druge planove putovanja.

„Nisam imao srca da dozvolim našim građanima koji su počeli da reorganizuju svoje dnevne živote posle dvoipomesečnog prekida da pate“, rekao je Erdogan.

On je međutim pozvao građane da nose maske, da se drže prakse socijalnog distanciranja i da održavaju visok nivo higijene da bi se čuvali od zaraze koronavirusom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo naredbu o ostajanju kod kuće za 15 provincija uključujući Istanbul i Ankaru iako je u zemlji ukinut niz restrikcija ranije ove nedelje pošto je usporeno širenje koronavirusa. Obnovljen je domaći vazdušni saobraćaj, restorani su počeli da primaju goste, otvorene su plaže, bazeni, parkovi, teretane i muzeji.

Član turskog naučnog savetodavnog tela rekao je da je novi vikend policijski čas najavljen zbog porasta slučajeva zaraženih koronavirusom u jugoistočnim gradovima Gaziantep i Dijarbakir, kao i u nekim mestima na obali Crnog mora. On je takođe rekao da broj slučajeva u Ankari nije opao.

Strahujući od mogućih negativnih posledica na privredu koja je već u teškoćama, turske vlasti su uvodile kratak policijski čas za vikend ili za praznik, umesto duže izolacije.

Takođe je zabranjeno starijim od 65 i mlađim od 18 da izlaze iz kuće sem određenih dana u nedelji. Te restrikcije su još na snazi.

Turska planira da obnovi međunarodne letove sa 40 zemalja u junu, počevši 10. juna sa letovima za Bahrein, Bugarsku, Katar, Grčku i severni Kipar, koji samo Turska priznaje.

U zemlji je prijavljeno više od 167.000 slučajeva korona virusa i 4.630 umrlih.

(Beta)

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.