“Nazivana pogrdnim imenima i na primitivan način komentarisani njen izgled i poreklo…”: Doktorka Kisić Tepavčević je žrtva najbestidnijeg napada, ocenio Zaštitnik građana

7
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je da uvrede koje su zamenici direktora Instituta “Batut” Dariji Кisić Tepavčević prethodnih dana upućivane putem društvenih mreža, u kojima je nazivana pogrdnim imenima i na primitivan način komentarisani njen izgled i poreklo, još jednom potrvđuju koliko je mizoginija čvrsto i duboko ukorenjena u društvu Srbije.

“Кisić Tepavčević, koja svakodnevno, zajedno sa drugim lekarima, obaveštava javnost o situaciji u vezi sa epidemijom koronavirusa u Srbiji, postala je žrtva najbestidnijeg napada, samo zbog toga što je žena. To je jasno iz sadržaja upućenih joj poruka i komentara, u kojima se isključivo ocenjuje, osuđuje i napada njen fizički izgled”, rekao je Pašalić, a saopštio njegov kabinet.

Istakao je da su takvoj vrsti komentara, po pravilu izložene žene, naročito one na važnim i odgovornim funkcijama, što nedvosmisleno govori o netrpeljivom i diskriminatornom odnosu zajednice prema ženama.

“Zabrinjavajući je stepen mržnje kojoj su žene u javnosti izložene. Zabrinjava i činjenica da se ženi ne dozvoljava da njene profesionalne reference budu jedino merilo i kriterijum za obavljanje važnih funkcija, pa posledično i njenih istupanja u javnosti”, naglasio je Pašalić.

Institucija Zaštitnika građana podseća da je i ranije upozoravala da je javni prostor u Srbiji nedopustivo tolerantan prema seksističkim izjavama i stavovima.

“Ovom prilikom još jednom ukazujem na potrebu iskorenjivanja takvog govora i pozivam najpre učesnike u javnom životu, a onda i građane i korisnike društvenih mreža, da se uzdrže od izjava i komentara koji vređaju, ponižavaju i napadaju, a nadležne da se oštro suprotstave takvoj praksi”, istakao je on.

(Beta)

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

7 KOMENTARA

 1. Pravi ste Srbi.U normalnim zemljama,sve je prihvaceno.Kod nas ,podrazumeva se,nista.Toliko.

 2. Nevjerovatno primitivno komenarisati izgled jedne zene! Kultura i red se nose iz kuce, dio su kucnog vaspitanja… Naravno da ce se zena okupati i srediti prije odlaska na posao. Na dnevnoj bazi.
  Zavist, zloba i primitivizam, jel urodjena, nasledna?

 3. A je l’ ti zaštitnici vide šta se svaki dan radi nekim drugim ženama koje nisu priklonjene vladajućoj kasti?
  Na koji način se tretiraju novinarke N1, Vremena, Nin-a, birna, cinsa, danasa? Na koji način se javno govori o opozicionim poslanicama?

  Meni je pojava profesorke Kisic Tepavcevic najmanji problem u celoj priči, iako je preterano skockana za trenutak u kome smo, ali Bože moj, žena ima svoj stil. Problem je “lapsus” i to što je sa svakim nastupom sve više političarka, a sve manje doktorka.

  Komentari “vrati se odakle si došla” i slično su stvarno ispod svakog nivoa.

 4. Zlobnici, mogu samo da joj pljunu pod prozor. Doktorka dominira na konferencijama za medije, kako pojavom, tako svojom razložnom i stručnom sugestivnošću dok odgovara na pitanja medija, da ju je prosto milina slušati. Respekt…

 5. Ljudi su čudo. Doktorka, ignorišite dokone zaludne zlobne male ljude…..nisu vredni pažnje..
  Srdačan pozdrav i svako dobro želim!

 6. Nije primereno ni njen ni izgled Kuburoviceve. Znaci to je ono sto narodu bode oci.
  Kod Kuburoviceve jos neke stvari kao iskustvo itd. Sorry. U doba korone ne sminka se toliko. kako ces masku zalepiti na taj mejkap. Koliko ti maski treba dnevno da se ne umeljas? Prosta logika.

Comments are closed.