Naučnici sa nemačkog Instituta za biohemiju veruju da su pronašli slabu tačku koronavirusa

0
Profimedia

Naučnici nemačkog Instituta za biohemiju (IBC) veruju da su pronašli slabu tačku koronavirusa.

Institut je objavio saopštenje u kojem se navodi da su njihovi naučnici, u saradnji s drugim timovima ifentifikovali proteazu (PLpro) virusa SARS-CoV-2 sličnu papainu, koja je esencijalni viralni enzim i potencijalna slaba tačka, neka vrsta Ahilove pete novog koronavirusa.

PLpro je potreban za procesuiranje viralnih polipeptida i sastavljanja virusa u ljudskim želijama. Uz to, virus SARS-CoV-2 koristi taj enzim kako bi prigušio imunološki anti-virusni odgovor tela, što pomaže virusu da modulira imuno sistem zaražene osobe u sopstvenu korist. Na taj način, virus može lakše da se multiplikuje i širi dalje, navodi se u saopštenju, a prenosi Index.hr.

Tim naučnika je demonstrirao da je farmaceutskim targetiranjem PLpro-a nekovalentnim inhibitorom GRL-0617 moguće blokirati širenje virusa i pojačati antivirusni imunitet u ljudskim epitelnim ćelijama, koje su primarno mesto ulaska patogena u ljudski organizam. Rezultati studije su sada javno dostupni.

“Naši rezultati otvaraju uzbudljivu mogućnost terapeutske strategije koja se bazira na ‘dvostrukom udarcu’ targetiranjem PLpro-a: zaustavljanjem širenja virusa i jačanjem ljudskog imunološkog sistema u isto vreme”, rekao je hrvatski naučnik Ivan Đikić, direktor IBC-a i glavni autor ovog naučnog rada.

Ovi rezultati omogućuju dalja klinička istraživanja u kojima bi se PLpro novog koronavirusa ciljano “napadao” raznim farmaceutskim supstancama. Tako jedna klinika u SAD trenutno sprovodi kliničko testiranje famotidina, kojim se targetira PLpro kod pacijenata obolelih od Covid-19.

Ipak, ciljano delovanje famotidina na virusni PLpro-a još uvek nije potvrđeno. “Moramo da budemo posebno oprezni kod kliničkog ispitivanja na pacijentima, jer bi odgovor njihovih organizama na anti-PLpro terapiju mogao da varira u zavisnosti od toga da li je primenjen u ranim ili kasnijim stadijumima bolest”, naglašavaju naučnici.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?