Najveći fond na svetu objavio gubitak zbog koronavirusa, ali i ime novog šefa koji se uporedio sa Solskjerom

0
Beta - AP Photo/Michael Probst

Najveći investicioni fond na svetu Norveški državni fond blagostanja izgubio je od početka godine 124 milijarde dolara zbog potresa na tržištu kapitala usled širenja koronavirusa, preneo je Jutarnji.

“Trenutna vrednosta norveškog fonda blagostanja je 930 milijardi dolara, a još krajem februara ove godine, pre potresa na tržištu kapitala, fond je vredeo oko hiljadu i 170 milijardi dolara”, navodi agencija Rojters u osvrtu na objavu norveškog državnog fonda o gubicima zbog koronavirusa.

Agencija podseća da norveški fond blagostanja ima ogroman uticaj na tržište kapitala u svitu jer poseduje 1,5 odsto vrednosti svih deonica izlistanih na berzi. Procenjuje da je investicijski portfolio spomenutog fonda oslabio od početka godine 16,2 posto čime je, zaključuje Rojters, gotovo izbrisana dobit fonda iz 2019.

“Fond blagostanja zapravo je poslovna jedinica u sastavu norveške središnje banke, formalnog naziva ‘Norges Bank Investment Management’. Prihod norveške naftne i plinske industrije fond ulaže u strane deonice, obveznice i nekretnine”, napominje Rojters.

Istovremeno s objavom gubitka zbog koronavirusa, norveški fond blagostanja objavio je izbor Nikolaja Tangena za svog novog predsednika.

“Ovo nije samo posao iz snova, već posao o kojem sam maštao kao dečak”, poručio je Tangen u prvoj izjavi nakon imenovanja na čelo najvećeg investicionog fonda na svetu. Tangen je ostvarenje svojih snova uporedio s poduhvatom najvećeg norveškog fudbalera svih vremena Ole Gunara Solskjera koji je postao trener Mančester junajteda.

Gledajući aktualni trenutak norveškog fonda blagostanja, i Tangen, poput Solskjera u posrnulom velikanu engleskog i svetskog fudbalera Mančester junajtedu, preuzima vođstvo u silaznoj putanji institucije koja ga je izabrala.

Rojters spekuliše i kako bi Tangen na novoj dužnosti mogao da ima manje prihode nego u londonskom “AKO Capital Partnership”, gde je predsednik Uprave i upravlja investicionim portfoliom od 16 milijardi dolara. Agencija prenosi procenu norveškog biznis magazina Kapital kako je Tangen dosada zaradio oko 550 miliona dolara. S druge strane, podseća Rojters, prethodni direktor prijavljivao je godišnju platu u fondu blagostanja od oko 640 hiljada dolara.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus