“Na Sajmu sve dobro funkcioniše”: Ministarstvo odbrane o uslovima u privremenoj bolnici

1
Foto: Ministarstvo odbrane

Glavni medicinski koordinator privremene bolnice na Beogradskom sajmu, potpukovnik i doktor Klinike za urgentnu internu medicinu Vojno-medicinske akademije Veljko Milić, izjavio je danas da se u privremenoj bolnici u Hali 1 Beogradskog sajma “radi u tri smene, po osam sati, a u svakoj smeni se nalazi po četiri lekara i po 10 do 12 medicinskih tehničara”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Milić je naveo da će se to brojno stanje menjati u skladu “sa dinamikom kojom se hala bude punila pacijentima”.

“Svakodnevno se vrše vizite, oko 9.00 i 16.00 časova, gde se obilaze sve sobe i proverava zdravstveno stanje pacijenata. Svako pogoršanje zdravstvenog stanja konstatuje se i prenosi se koordinatoru preko ‘motorole’. Svakodnevno održavamo komunikaciju, jer nema mešanja ‘crvene’ i ‘zelene’ zone”, rekao je Milić.

Prema njegovim rečima na osnovu toga se vrši trebovanje lekova i materijala, dok je svaki pacijent koji boluje od neke hronične bolesti dužan da ponese lekove za terapiju koje je i do tada koristio.
 
“Pacijent koji je pozitivan mora do privremene bolnice na Sajmu da bude dovezen sanitetskim vozilom, na preporuku doktora koja je napisana na specijalističkom nalazu, odnosno otpusnoj listi, na kojoj je notiran početak terapije i preporuka za dalju terapiju koju smo mi dužni da ovde sprovedemo za svakog pacienta”, rekao je Milić.

Milić je naveo i da se ponovno testiranje na koronavirus sprovodi u sedmodnevnim intervalima, koje je propisao Krizni štab, kao i da su uslovi za smeštaj i ishrana u privremenoj bolnici “veoma dobri”.

“Komplikovanijih slučajeva do sada nije bilo, kao ni zahteva da se neki pacijent iz Hale prebaci u neku ustanovu višeg nivoa zdravstvenog zbrinjavanja. Najmlađi pacijent je imao osam godina, a najstariji pacijent 72 godine”, rekao je Milić.
 
On je naveo da “pacijenti imaju potpuni medicinski nadzor i medicinsku negu tokom 24 časa svakog dana”, kao i da “kombinacija zdravstvenih radnika iz vojnog i civilnog sektora odlično funkcioniše”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

(Beta)

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

Comments are closed.