Matematika dr Kona: Da bi bile ukinute neke restriktivne mere mora da od svih testiranih bude samo pet posto obolelih. Sada je od nula do 40

0
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/EV

Nakon više od mesec dana od uvođenja vanrednog stanja u našoj zemlji, “žestokih okršaja” sa koronavirusom, višednevnih policijskih časova, ogromnih napora lekara, čini se da se pred nama pojavljuje svetlo na kraju tunela i da se život polako vraća u normalu. Ipak, da bi se ovako nešto u potpunosti dogodilo, potrebno je da se ispuni još jedan važan uslov, piše Blic.

U prethodnih nekoliko dana nadu građana da bi mere koje je, radi borbe protiv koronavirusa pre više od mesec dana uvela Vlada Srbije, mogle da budu ublažene, a u skorijem periodu i potpuno ukinute, probudile su najave kako nadležnih organa tako i lekara, članova Kriznog štaba.

Policijski čas skraćen je za jedan sat, sa radom počinju zanatlije, najstariji sugrađani će konačno moći, bar na pola sata, da izađu iz svojih domova, a bližimo se postepenom ublažavanju, a zatim i ukidanju uvedenih mera.

Ipak, lekari upozoravaju da se “bitka” bliži kraju, ali da još uvek nije u potpunosti dobijena i da u danima koji su pred nama ne sme biti opuštanja. Vođa Kriznog štaba Vlade Srbije, epidemiolog dr Predrag Kon nedavno je objasnio šta je konkretno neophodno da se desi kako bi počelo ublažavanje restriktivnih mera, odnosno ukidanje vanrednog stanja.

“Potrebno je da od svih testiranih bude samo pet odsto obolelih, to je glavni uslov. Trenutno je ova brojka od nula do 40 odsto, zavisno od dela Srbije. Na primer, od 3.000 danas testiranih, potrebno je da je oko 150 pozitivno, to bi bilo pet odsto. Ali. mora da se sagledava i druga činjenica, koliko je ljudi na respiratoru u datom trenutku. Zatim, koliko je onih u improvizovanim bolnicama i banjama sa lakim simptomima ili bez simptoma, a koliko ima teških pacijenata. Mora najmanje dve nedelje tako da bude”, objasnio je dr Predrag Kon.

Koliko smo blizu ispunjenja ovoga uslova?

Podaci u prethodnih sedam dana, otkako se u našoj zemlji na korona virus testira značajno veći broj građana govore da bismo uskoro, uz odgovornost i discplinu na maksimalnom nivou, mogli da dođemo do broja zaraženih koji bi bio ispod 5% u odnosu na broj testiranih.

Prošlog ponedeljka u našoj zemlji testirano je 2.646 ljudi, od čeka je njih 424 bilo pozitivno na korona virus. Dakle, tada je ovaj koeficijent bio negde oko 16%. Ovakav trend, uz minimalno povećanje, zadržao se i narednog dana, da bi se već u sredu spustio na 14%. Toga dana je u Srbiji testirano 2.880 ljudi, a kod 408 test je bio pozitivan. Gotovo identičan procenat zabeležen je i narednog dana, 16. aprila.

Značajan pad ovog koeficijenta zabeležili smo već na Veliki petak. Broj pozitivnih tada je bio 372, a testirano je ukupno 3.904 – koeficijent 9.52%. Narednog dana dodatno je opet smanjen i iznosio je 8.8% (3.462 – testiranih, 304 – pozitivno).

Da do opuštanja ne sme da dolazi i da je virus nepredvidiv pokazali su nam jučerašnji podaci. Koeficijent koji mora da padne ispod 5%, porastao je, i iznosio je 12.1%. Testirano je 2.673 ljudi, a pozitivno na korona virus bilo je njih 324. Konačno, juče smo na 3.111 testiranih imali 312 pozitivnih ili 10,02 odsto.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?