Redovnoj konferenciji za novinare povodom koronavirusa u Palati Srbije danas su prisustvovali direktorka Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“ dr Verica Jovanović i direktor Infektivne klinike u Beogradu dr Goran Stevanović.

Oni su, posle saopštavanja novih podataka o broju zaraženih i preminulih od koronavirusa u Srbiji, govorili i o pacijentima na Sajmu, Novom Pazaru kao novom žarištu koronavirusa, Ćupriji koja i dalje ima veliki broj inficiranih, testiranju migranata…

Dr Goran Stevanović izjavio je da se u Novom Pazaru formira novo žarište koronavirusa.

“Mi radimo sada na tome da se u Novom Pazaru u potpunosti osposobi bolnica koja će tretirati zaražene koronavirsom”, istakao je.

Stevanović je dodao da ima i informaciju da se u ovom trenutku određen broj respiratora šalje u taj grad kako bi se ojačali kapaciteti neophodni za negu obolelih od COVID-19.

Stevanović je izjavio i da u Srbiji ima i onih koji su se oporavili od zaraze koronavirusom.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-429-od-2-do-9-aprila/

“Za sada, taj broj je još uvek mali, jer je proces oporavka dug. Tek smo u četvrtoj, petoj nedelji. Svi koji su do sada oporavili imaju lakšu kliničku sliku”, rekao je dr Stevanović.

Objasnio je da proces izlečenja traje od sedam dana do dve nedelje kod lakših pacijenata. Kod onih sa težom, oporavak traje do četiri nedelje, a kod pacijenata u teškom stanju terapija traje i do osam nedelja.

Dr Stevanović je istakao i da to što su na snazi mere zabrane kretanja, ne znači da osobe koje osećaju simptome treba da sede kod kuće.

“Javite se lekaru, nećete biti sprečeni u tome da budete testirani…”, rekao je Stevanović.

Dr Verica Jovanović izjavila je na redovnoj konferenciji za medije da Ćuprija i dalje predstavlja jedno od žarišta koronavirusa u Srbiji.

“Reč je o okrugu u kome je registrovano oko 50 slučajeva. Od tog broja, na neke sumnjamo da su zaraženi koronavirusom, dok je kod nekih potvrđena zaraza virusom i više njih je sa lakšom kliničkom slikom”, rekla je Verica Jovanović.

Ona je dodala da se mere zaštite među zdravstvenim radnicima u svim zdravstvenim ustanovama u tom gradu primenjuju, kao i da pored Ćuprija, i Niš i Valjevo predstavljaju žarišta.

Govoreći o proceduri u tretmanu obolelih, ona je rekla da kada se postavi dijagnoza, pacijenti usmeravaju prema regionalnim centrima kojima pripadaju.

Na konferenciji je postavljeno i pitanje da li među migrantima u Srbiji ima zaraženih koronavirusom i da li se vrše testiranja u migrantskim kampovima.

“Naravno, u migrantskim kampovima postoje lekari, a migranti imaju ista prava kao i svi građani. Migranti se testiraju, kao i svi, u zavisnosti od toga da li imaju simptome koronavirusa”, rekao je dr Stevanović.

On je objasnio da su migrantki kampovi dobro obezbeđeni i da se teško ulazi ili izlazi iz njih, te da je mogućnost infekcije u tom kontekstu manja.

“Neki migranti su testirani, ali među njima nema pozitivnih na koronavirus”, rekao je on.

“Ako se neko od njih zarazi, biće mu pružena adekvatna nega i pažnja”, istakao je dr Goran Stevanović.

Stevanović je ponovio da je za Sajam predviđeno da bude privremena bolnica i tamo se upućuju samo pozitivni na koronavirus sa minimalnim simptomima.

„Oni se svi prate i svi će biti testirani nakon predviđenog perioda, najranije vreme uzimanja kontrolnog uzorka je između 7 i 12 dana. Ako je uzorak negativan uzima se još jedan. Ako je i on negativan tek onda pacijent može biti otpušten“, navodi on.

Nakon toga obavezna je i kućna izolacija, a svi protokoli lečenja su upućeni svim zdravstvenim ustanovama, uklučujući i privremene bolnice.

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.