Koronavirus: U Srbiji zaražena 1.171 osoba, zabrana kretanja od subote u 13h do ponedeljka u 5h, u svetu više od milion zaraženih, dve opcije dr Kona, apel dr Kisić Tepavčević…

0
Foto: Profimedia

U Republici Srbiji je do 15 časova 2. aprila 2020. godine registrovano ukupno 1.171 potvrđenih slučajeva COVID-19.

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova testirani su uzorci 637 osoba od kojih je 111 pozitivno i 526 negativno na novi koronavirus.

Do 15 časova, 2. aprila 2020.godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirana je ukupno 5.008 osoba koja je ispunjavala kriterijume definicije slučaja.

Koronavirus u Srbiji odneo je još tri života.

Za poslednja 24 sata u Srbiji su od koronavirusa preminule još tri osobe, rekla je za RTS zamenica direktora “Batuta” Darija Kisić Tepavčević.

VUČIĆ: ZABRANA KRETANJA OD SUBOTE U 13h DO PONEDELJKA U 5h, ZABRANA OKUPLJANJA VIŠE OD DVE OSOBE…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je na večerašnjoj konferenciji za medije da se u subotu od 13 sati do ponedeljka u 5 ujutru uvodi zabrana kretanja.

Takođe, od večeras neće biti moguće okupljanje više od dve osobe.

Zabrana ne važi za penzionere, nedeljom će moći od 4 do 7 ujutru da idu u prodavnicu.

“Od subote uveče od 23h do 00h, u rasponu od 200 metra, biće moguća šetnja kućnih ljubimaca”, rekao je Vučić.

VIŠE OD MILION ZARAŽENIH U SVETU

Broj potvrđenih slučaja koronavirusa u svetu premašio je milion, a smrtonosni virus dosad je odneo više od 51.000 života širom planete, pokazuju najnoviji podaci sa sajta worldmeters.info, preneo je N1.

Broj registrovanih slučajeva dupliran je za svega sedam dana, dok je broj preminulih u istom periodu zabeležio još veći procentualni rast.

Najugroženije su SAD u kojima je registrovano više od 235.000 slučajeva koronavirusa, a više od trećine obolelih u SAD evidentirano je u državi Njujork. Broj smrtnih slučajeva u Americi premašio je 5.600, a najcrnji dan bio je 31. mart sa 912 preminulih.

Više od 100.000 potvrđenih slučajeva imaju još Italija (115.242) i Španija (110.238), dok je Kina sa 81.509 registrovanih slučajeva od izbijanja epidemije sada na četvrtom mestu. Ipak, u najmnogoljudnijoj državi na svetu broj aktivnih slučajeva sveden je na 1.863, pa stručnjaci zato smatraju da je epidemija u toj zemlji pod kontrolom.

Najveći broj smrtnih slučajeva evidentiran je u Italiji (13.915), a broj preminulih u toj zemlji jos od 20. marta ne pada ispod 500 dnevno. Crni rekord po broju umrlih od posledica koronavirusa u Italiji oboren je 27. marta, kada su predstavnici italijanske Civilne zaštite objavili da je virus tog dana odneo čak 919 života.

U poslednjih sedam dana naglo je skočio i broj preminulih u Španiji, koja posle Italije predstavlja drugo najveće žarište koronavirusa u Evropi. Sa prosečno više od 700 smrtnih slučajeva dnevno od 24. marta, Španija je dostigla brojku od 10.096 umrlih. Razloga za zabrinutost ima i Francuska sa 4.503 preminula i 59.105 potvrđenih slučajeva koronavirusa.

Na svetskom nivou, stopa smrtnosti je oko pet odsto u odnosu na ukupan broj registrovanih slučajeva, a od koronavirusa dosad se oporavilo više od 210.000 obolelih, što predstavlja više od petine evidentiranih slučaja zaraze od početka epidemije.

KON: KREĆE NAGLO UBRZANJE I PRED NAMA SU DVE OPCIJE

Epidemiolog Predrag Kon kazao je danas da struka ne očekuje italijanski scenario, ali da ne mogu “tako da prenesu javnosti” jer onda građani ne bi shvatili sitauciju ozbiljno i ne bi bili oprezni.

Kon je rekao, tokom gostovanja na Radio-televiziji Vojvodine, da “nema šanse da se ne bi desilo (italijanski scenario)” da nisu preduzete mere na vreme.

Govoreći o uvođenju 24-časovne zabrane kretanja, on je rekao da je ta mera nužna na samom kraju.

“Jako je bitno da se ne preduzme prevremeno. Ne mora da se koristi termin nužna, nego je korisna”, naveo je.

Kon je kazao da “naglo ubrzanje” kreće i da je jedna opcija da se “pusti i da vidimo šta će da se desi” a druga opcija “da se preduzme nešto da se spreči da se to desi”.

On je naveo da preduzimanje podrazumeva sprečavanje kontakta i uništavanje virusa.

DR KISIĆ TEPAČEVIĆ: KADA BISMO OD DANAS BILI ODGOVORNI, POSLE 14 DANA NE BISMO IMALI NOVI SLUČAJ ZARAZE

Konferenciji za medije u Palati Srbija prisustovala je, pored predsednika Vučića, i zamenica direktorke Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

Ona je ponovila da kada bi se građani od danas ponašali odgovorno, kad istekne inkubacioni period, ne bismo imali novi slučaj zaraze.

“Kada bi se od ovog momenta svi ponašali odgovorno, kad istekne maksimalni inkubacioni period, dakle 14 dana, 15. dana već ne bismo imali novi slučaj infekcije, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

DR STEVANOVIĆ: ZAVISIMO OD ONIH KOJI MISLE DA IM NIŠTA NEĆE BITI

Direktor Klnike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu dr Goran Stevanović rekao je na konferenciji u obraćanju javnosti povodom suzbijanja pandemije kronavirusa da, što se tiče svih kriva oboljevanja, “stojimo onako kako smo sve vreme pokušavali-nemamo eksponencijalni porast obolelih, ni smrtnih ishoda”.

“Šta će se dešavati u budućnosti u suštini zavisi o nas. Zavisi od onog, možemo slobodno da kažemo, malog procenta naših sugrađana koji misle da se to neće desiti njima i da se neće desiti drugima. I mogu da prihvatim da neko bude neodgovoran prema svom zdravlju, to je stvar ličnog izbora, ali kad imate zarazne bolesti koje se šire sa čoveka na čoveka, svako od nas više nije odgovoran samo za sebe, odgovoran je i za svoju okolinu”, rekao je Stevanović.

Stevanović je objasnio i da ako bismo u ovom trenutu zaustavili svaki kontakt, mogli bismo za dve-tri nedelje da zaustavimo broj obolelih, a broj smrtnih ishoda praktično će kasniti iza toga još neke dve nedelje.

BRNABIĆ: NA VUČIĆEVU IZRIČITU MOLBU UKIDAMO UREDBU O CENTRALIZACIJI INFORMISANJA O KORONAVIRUSU

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će Vlada “pre zasedanja kriznog štaba povući Uredbu o centralizovanju informacija”, po kojoj sve informacije o epidemiji koronavirusa mogu dolaziti samo od Republičkog kriznog štaba.

Brnabić je za RTS rekla da će zaključak Vlade Srbije o informisanju u vreme pandemije koronavirusa biti povučen “na izričitu molbu” predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ona je rekla da će zbog toga Vlada morati da se “malo više bori protiv lažnih vesti”.

“Moja je glupost i moja krivica što smo nešto ovako doneli, moja je glupost što to nisam obrazložila i što bacamo senku na zaista fantastičan posao koji smo do sada uradili, o tome kako smo do sada i kako ćemo nadalje informisati građane i o tome ko daje informacije”, rekla je Brnabić.

Vlada Srbije usvojila je 28. marta zaključak o informisanju u vreme pandemije novog koronavirusa, kojim se obaveštavanje javnosti centralizuje, a svima koji objave informacije koje se odnose na lečenje ove bolesti, a koje su saopštila “neovlašćena lica” preti sankcijama koje važe za period vanrednog stanja.

“Srbija je uradila sve da građani budu tačno i pravovremeno informisani, da nijednu jedinu informaciju ne sakrijemo od javnosti. Nije bila namera te uredbe da to uradi, ona je zadužena samo za to da se informacije daju od strane kriznog štaba. Ne dajem ih ja daju ih stručnjaci, eksperti, ti ljudi znaju o čemu pričaju”, rekla je Brnabić.

MINISTARSTVO: LAŽNA VEST DA SE PREKIDA NASTAVA NA DALJINU

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je da su se u javnosti pojavile lažne i netačne informacije da se navodno nastava na daljinu prekida, te da će letnja škola početi sa radom od 1. juna do 1. avgusta 2020. godine.

S tim u vezi, Ministarstvo naglašava da je “dopis koji je navodno poslat školama sa potpisom ministra”, običan falsifikat i širenje lažnih vesti.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević u medijima najavljuje svaku aktivnost Ministarstva, a sve zvanične informacije svakodnevno se objavljuju i na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, poručuje se u saopštenju Ministarstva. www.mpn.gov.rs.

“Molimo građane da širenjem neproverenih i netačnih informacija, ne zloupotrebljavaju ionako tešku situaciju i javnost ne dovode u zabludu”, dodaje se u saopštenju.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

SZO: U RANOJ SMO FAZI, NE MOŽE SE PREDVIDETI KRAJ PANDEMIJE…

Portparol Svetske zdravstvene organizacije Tarik Jašarević izjavio je da se ne može predvideti kada se može očekivati kraj pandemije koronavirusa, “jer smo i dalje u ranoj fazi” epidemije, prenosi N1.

Ne mogu se praviti predviđanja, ali može se reći da kurs pandemije određuju mere koja svaka od država preduzima, rekao je Jašarević za agenciju Fonet.

Prema podacima SZO, od 1. aprila ukupan broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u svetu je 783.360, zabeležena su 37.203 smrtna slučaja, dok je bolest registrovana u 206 država sveta.

Šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus saopštio je da je “duboko zabrinut” zbog brze eskalacije i globalnog širenja koronavirusa.

On je na redovnom brifingu za medije konstatovao da se u proteklih pet nedelja beleži eksponencijalni rast u broju novih slučajeva, dok se broj smrtnih slučajeva udvostručio u protekloj nedelji, prenosi BBC.

ŠTA SU PENZIONERI DUŽNI DA PLATE, A ZA ŠTA DOBIJAJU OLAKŠICE?

Neposredno nakon što je uvedeno vanredno stanje, a starijim ljudima od 65 godina zabranjeno kretanje, Vlada je donela odluku da tim ljudima budu ponuđene određene olakšice u plaćanju – penzioneri imaju mogućnost da zaustave plaćanje nekih računa bez posledica, odnosno bez kamate na dug i to najmanje tri meseca…

Ipak, ta odluka je izazvala i dosta nedoumica jer se moratorijum odnosi uglavnom na komunalne usluge, dok komercijalne tome ne podležu iako i tu ima dovoljno olakšica za one koji su stariji od 65 godina i ne mogu da izlaze iz kuća, piše Danas.

Tako su gradovi gde postoje preduzeća preko kojih se plaća većina komunalnih usluga, poput beogradskog Infostana, novosadske Informatike ili niške Objedinjene naplate već odlučili da će penzioneri bez dodatne kamate moći kasnije, po okončanju vanrednog stanja, da plate obaveze za februar, mart i april a da pri tom ne izgube ni mogućnost popusta koju imaju kao redovne platiše.

Komercijalne usluge, međutim, ne podležu ovoj meri pa će računi za mobilne i fiksne telefone, kablovsku i internet mrežu morati da se plaćaju, iako su operatori stavili izuzeće za one starije od 65 i penzionere, na koje se ta obaveza ne odnosi.

Ceo tekst pročitajte OVDE.

ŠESTONEDELJA BEBA U SAD PREMINULA OD POSLEDICA KORONAVIRUSA

Šestonedeljna beba preminula je od poslednica koronavirusa u američkoj državi Konektikat u SAD, objavio je guverner, prenose mediji.

Testiranje je potvrdilo da je novorođenče pozitivno na COVID-19.

“Ovo je zaista srceparajuće. Mislimo da je ovo najmlađa žrtva usled komplikacija zbog koronavirusa u celom svetu”, objavio je na Tviteru guverner Ned Lamont.

Guverner je potvrdio 429 novih slučajeva koronavirusa u svojoj državi, kao i 16 smrtnih slučajeva, uključujući i novorođenče.

JOŠ 760 SMRTNIH SLUČAJEVA U ITALIJI

Još 760 osoba zaraženih koronavirusom preminulo je u Italiji u poslednja 24 časa, a broj novoobolelih nešto je manji nego prethodnog dana, objavile su vlasti.

Broj umrlih od posledica koronavirusa u Italiji povećan je na 13.915 osoba, što je i dalje najviše u jednoj zemlji. Na drugom mestu je Španija sa više od 10.000 preminulih.

U prethodna 24 časa u Italiji je registrovano 4.668 novoobolelih, čime je ukupan broj zaraženih u toj zemlji povećan na više od 115.000.

VIŠE OD 95 ODSTO PREMINULIH OD POSLEDICA KORONAVIRUSA U EVROPI BILI STARIJI OD 60 GODINA, ALI NI MLADI NISU BEZBEDNI

Više od 95 odsto onih koji su preminuli od posledica zaraze novim koronavirusom u Evropi bili su stariji od 60 godina, ali ni mladi ljudi nisu bezbedni, izjavio je danas dr Hans Kluge, direktor evropske kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Kluge je rekao da starost nije jedini faktor rizika za dobijanje teškog oblika koronavirusa, koji je milijarde ljudi u svetu naterao u izolaciju i zaustavio globalnu ekonomiju.  

“Sama ideja da COVID-19 pogađa samo starije ljude je ustvari pogrešna. Mladi ljudi nisu nepobedivi. Klugeovi komentari slični su izjavama Tedrosa Adhanoma Gebrejesusa, generalnog direktora SZO, prenosi N1.

Zdravstvena agencija UN kaže da deset do 15 odsto ljudi mlađih od 50 godina ima umerene ili teške slučajeve oboljenja COVID-19.  

“Teški slučajevi bolesti zabeleženi su i kod ljudi u tinejdžerskim ili dvadesetim godinama, mnogima je potrebna intenzivna nega, a neki su nažalost preminuli“, istakao je Kluge.  

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus