Poslednjih nedelju dana, beleži se rast u broju novozaraženih koronavirusom u Srbiji. Epidemiolozi ističu da takvi podaci nisu zanemarljivi, ali da u ovoj fazi epidemije to nije ključan pokazatelj njenog toka. Većinu novozaraženih čine mlađe i mlađe odrasle osobe, a to se tumači češćim druženjima, izlascima i proslavama.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević danas je ocenila da su mladi potcenili koronavirus.

„Mnogi sad kažu kako znaju neke osobe koje su to preležale, a nisu ni osetile, neće im biti ništa, skoro da su u pravu, jer je reč o zdravim osobama, ali mi ne znamo kako će virus da reaguje u svim pojediničanim sličajevima”, rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Ona je primetila i da su se građani Srbije opustili posle ukidanja vanrednog stanja.

“Jako smo se opustili, u strukturi zaraženih sada je puno mlađih i mlađih odraslih osoba. Razumljivo je, oni su željni druženja i izlazaka, ali moraju da znaju da je virus tu. Oni jesu, inače, zdravi, pa i ako dođe do zaražavanja, prođu lakše, ali moraju da znaju da infekciju mogu da prenesu svojim bližnjima, starijima od sebe, kod kojih je rizik od posledica veći”, rekla je Kisić Tepavčević.

Direktora Instituta Batut Verica Jovanović rekla je da je najveći broj zaraženih novim koronavirusom, prema poslednjim podacima, bio u Beogradu, ali je istakla da Beograd nije žarište, već je to najveći okrug sa najvećim brojem stanovnika.

Verica Jovanović je, gostujući u Beogradskoj hronici na RTS, rekla da među zaraženima u Beogradu nisu samo osobe koje imaju prebivalište u glavnom gradu i podsetila da su počeli s radom fakulteti, ali i da ima okupljanja. Dodala je da se svaki slučaj posebno prati.

Direktorka Batuta je rekla da dve trećine svih novozaraženih prethodnih nedelja pokazuju lakšu kliničku sliku. Prema njenim rečima, to je jedan od posebnih parametara koji ukazuju da epidemija ima drugačiji karakter.

Navela je da izostanak simptoma ukazuje na slabljenje manifestacije virusa što raduje, ali nas i obavezuje da ne smemo da zaboravimo da je virus i dalje prisutan i da se nalazi među nama. U skladu sa tim, rekla je Jovanovićeva, treba i da se ponašamo i da poštujemo preventivne mere.

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je da je očekivano da mlađe osobe koje se zaraze koronavirusom prođu ili bez simptoma ili sa lakškom kliničkom slikom, ali da razlog tome nije slabljenje virusa.

“Virus sigurno nije oslabio. Niko u svetu nije došao do tog zaključka“, rekao je epidemiolog Zoran Radovanović, a prenela Nova.rs.

„Ovih dana pogađa uglavnom mlade, žarišta su u studentskim domovima, a kod tih osoba se i očekuje blaga klinička slika. Ipak, ima dvoje, troje studenata na Infektivnoj klinici koji imaju ozbiljnu kliničku sliku”, upozorava Radovanović.

“S druge strane, sada je letnje vreme, ljudi su više napolju, vazduh je vlažniji, pa je manja količina klica koja pogodi čoveka. A kad je manja ta količina klica, onda je klinička slika pacijenta blaža”, objasnio je epidemiolog.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.