Kako će izgledati naš život i kad mere budu još više ublažene? “Nosićemo maske i rukavice i kod frizera i u kafiću, praćemo redovno ruke, inače ublažavanje mera neće značiti ništa…”

0
Foto: Profimedia

Mere donete sa ciljem suzbijanja koronavirusa u Srbijie polako su počele da se ublažavaju. Ipak, oprez i dalje mora da postoji, uprkos tome što, kako tvrde lekarski stručnjaci, virus polako gubi snagu.

Najveći broj pitanja na današnjoj konferenciji za novinare odnosio se na to kada će doći do još značajnijeg popuštanja mera, ukidanja vanrednog stanja, ali su stručnjaci upozorili da to ništa neće značiti, ako se ne budemo privikli na život sa koronavirusom, odnosno primenjivali sve mere zaštite kao šti su nošenje maski i rukavica i držanje socijalne distance.

“Kakve god mere da se donose, nećemo ići bez maske u zatvoren prostor, u prodavnice, kafiće, kod frizera, moraćemo i da držimo odstojanje”, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Mere bi, prema rečima ministra zdravlja, bile nepotrebne kada bismo bili odgovorni i disciplinovani.

“To podrazumeva nošenje maski i rukavica, držanje odstojanja, kao i redovno pranje ruku”, naglasio je Lončar.

Dalje ublažavanje mera zavisiće, kako je to objasnio imunolog Srđa Janković, od toga kako se bude kretala epidemijska kriva.

“Do ublažavanja mera će doći brzo, ali ne i naglo”, rekao je dr Janković.

Na pitanje da li će do značajnijeg ublažavanja mera, pa i ukidanja vanrednog stanja posle Đurđevdana, Janković je rekao da to ne može da kaže sa sigurnošću.

, Janković je rekao da to ne može da kaže sa sigurnošću.

“To bi bilo kao da pitate u kom minutu će biti postignut gol na utakmici. Nemoguće je predvideti kretanje epidemije, kada bih vam konkretno odgovorio na pitanje, to bi značilo da mi unapred znamo kako se kreće epidemija”, rekao je dr Srđa Janković.

Još uvek nije izvestan ni policijski čas za predstojeći vikend, rekao je ministar Lončar.

“Mislim da je realno da takva odluka bude doneta sutra, sada se rade analize”, rekoa je Lončar.

Direktor Infektivne klinike u Beograd dr Goran Stevanović izjavio je, povodom aktuelnih podataka o stanju epidemije u Srbiji, da su rezultati dobri.

“Ovi rezultati samo govore u prilog tome da mere koje smo preduzeli i napor koje je uložilo kompletno društvo da suzbijemo ovu epidemiju daju rezultate, izuzetno je bitno da imamo sve manji i manji broj obolelih u ukupnom broju testiranih”, rekao je Stevanović i dodao da “ne smemo da se zavaramo i da pomislimo da je posao završen i da se epidemija završila”.

“Mi smo uspeli da priču stavimo pod kontrolu, ali će nam trebati izvestan vremenski period da se održe ovako stabilni rezultati i da se spreči eventualno novo povećanje broja obolelih”, poručio je Stevanović i istakao da je i dalje potreban oprez.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus