Jutros u 5 završen najduži policijski čas do sada: Da li nas sličan očekuje i tokom prvomajskih praznika

1
Foto: Igor Pavićević

Jutros u 5 časova završen je najduži policijski čas do sada koji je uveden sa ciljem suzbijanja zarazne bolesti COVID-19 i koji je trajao tri dana, od petka u 17 časova.

Uskršnje praznike, građani su proslavili u drugačijoj atmosferi nego uobičajeno. Zato je i prethodnih dana na konferencijama za medije jedno od najčešćih pitanja bilo i da li će sličnih mera zabrane kretanja biti i tokom prvomajskih praznika, kada je veliki deo građana navikao da pikinikuje i druži se u prirodi.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković izjavio je na jučarašnjoj konferenciji da odluka o zabrani kretanja tokom prvomajskih praznika zavisi od toga kako će se građani ponašati u narednim danima.

“Umnogome će zavisiti od toga kako se budemo ponašali naredne dve nedelje. Odlučili smo da se krene sa olakšavanjem mera, ali građani moraju da bude svesni da ukoliko bude odstupanja od epidemiolpške procene, da ćemo ponovo morati da donesemo drastičnije odluke. Sve zavisi od nas”, rekao je Gojković.

Na isto pitanje odgovarao je prethodnih dana i epidemiolog dr Predrag Kon. On je rekao da u vezi sa tim još uvek nije postignut dogovor u Kruznom štabu.

“Nismo se oko toga još uvek sporazumeli, prerano je da se kaže. Jasno je da su prvomajski praznici trenuci u kojima smo naučili da se družimo, izlazimo i zato postoji mogućnost da pokvarimo sve ono što smo do sada uradili”, rekao je Kon.

U intervjuu za Kurir Kon je, na pitanje, da li ćemo za 1. maj imati duge mere zabrane kretanja, rekao da je to je period koji će verovatno biti neposredno posle ukidanja vanrednog stanja, ali da to neće značiti ukidanje zabrane okupljanja.

“To je doneto u okviru proglašenja epidemije od posebnog značaja, što podrazumeva zabranu okupljanja. Ne tokom policijskog časa, već po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Dakle, i dalje može da bude na snazi zabrana okupljanja više od 50 ljudi u zatvorenom prostoru, dalja zabrana rada škola, što će se najverovatnije i desiti”, rekao je Kon.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

1 KOMENTAR

  1. Zavisi od ponasanja gradjana?? Da li oni nas kaznjavaju? Zar ne treba da zavisi od situacuje sa brojem zaraženih?? Izgleda da je ovaj rekao istinu, što potvrđuje teoriju zasto je uopšte uveden policijski cas.

Comments are closed.