Od 69 juče potvrđenih slučajeva koronavirusa u našoj zemlji, 45 zaraženih je registrovano u Beogradu, što je najlošiji rezultat u prestonici, odnosno najveći broj obolelih u jednom danu od 30. aprila, kada je potvrđeno 90 novozaraženih, preneo je RTS.

Epidemiolog i zamenica Institura „Dr Milan Jovanović Batutu“ Darija Kisić Tepavčeviće kaže da taj broj u stvari odražava okupljanja i kontakte, jer sa popuštanjem mera počela su ponovo i okupljanja i druženja ljudi.

Ona je za Tanjug rekla da se u Srbiji poslednjih nedelja beleži trend pada učestalosti oboljevanja, ali da on nije linearan, kao što nije ni kod jedne zarazne bolesti, kao i da su povremeni skokovi i padovi su u okviru očekivanih vrednosti.

Odeja je u ovom momentu, kaže, da se otkrije svaki potencijalni rezrevoar i da se spreči dalje širenje virusa u populaciji. Navela je da je jako bitan parametar ne samo apsolutni broj laboratorijski potvrđenih slučajeva, nego kakva je zastupljenosti određenih kliničkih formi bolesti.

„Oko dve trećine svih osoba kod kojih je potvrđena infekcija ili nema nikakvih simptoma ove infekcije ili se radi o blažim formama. To je jedan od najznačajnijih pokazatelja u ovom momentu“, rekla je Kisić Tepevačević, koja je i zamenica direktorke Instituta „Batut“.

Navela je da nema registrovanih žarišta u smislu širenja infekcije u populaciji i da su svi zapaženi skokovi novozaraženih u određenim mestima isključivo vezani za različita porodična okupljanja, porodične kontakte, kontakte u radnim kolektivima ili u nekim drugim zatvorenim prostorima.

„Taj broj, u stvari, odražava ovakvu vrstu aktivnosti, jer sa popuštanjem mera su počela ponovo i okupljanja i druženja ljudi“, dodaje epidemiolog.

Još jednom je apelovala na oprez prilikom druženja i okupljanja, jer je virus još prisutan, ali kaže nije takvog intenziteta kao što je bio pre par meseci.

„Napominjem, nemamo nijednog žarišta u zemlji gde je širenje u opštoj populaciji sada većeg intenziteta“, rekla je Kisić Tepavčević.

Ukazala je da smo se uverili da fizička distanca i nošenje maski u zatvorenom prostoru spasava živote i zdravlje.

„Te preventivne mere nemaju alternative. Praktično je na nama da sami procenimo potencijalni rizik od odlaska na neko mesto za nas i za našu porodicu“, navela je Kisić Tepavčević.

Napomenula je da se epidemiloška situacija prati iz sata u sat i da se i dalje svaka 24 sata obaveštava javnost o trenutnim podacima kada je u pitanju učestalost oboljevanja, umiranja i izlečenih osoba.

„To će se pratiti i u narednom periodu. Sigurno ukoliko bi se uočile neke promene da bi se u skladu sa tim reagovalo“, rekla je Kisić Tepavčević.

Na pitanje da li se danas preciznije zna kada se može očekvati eventualni drugi talas epidemije, Kisić Tepavčevićeva kaže da je o tome jako teško pričati i proceniti imajući u vidu da se još ni prvi talas praktično gotovo nigde nije završio, sem u Kini.

Izvesno je, dodaje, da ćemo u narednom periodu imati sve manju učestalost oboljevanja, jer prolazi i sezona respiratornih infekcija.

Može se, kaže, očekivati da ćemo, ukoliko koronavirus preživi visoke temperature i ako nam se ponovo vrati na jesen, imati ponovo ovo oboljenje u našoj populaciji.

„Prvi talas smo i te kako dobro podneli. Sada dosta toga znamo o ovom virusu, naš zdravstveni sistem je aposlutno pripremljen i za veći broj obolelih. Nadamo se da nam to nikada neće zatrebati. Sada smo u svakom slučaju osnaženi i kao populacija i kao čitav zdravstveni sistem za svaki sledeći potencijalni udar ne samo ove zarazne bolesti nego i svih drugih“, zaključuje Kisić Tepavčević.

Po broju zaraženih, prema jučerašnjim podacima sa sajta covid19.rs, Niš je na drugom mestu sa šest novozaraženih, u Somboru i Subotici su registrovana po dva slučaja, a po jedan oboleli zabeležen je u Kikindi, Čoki, Žitorađi, Kruševcu, Doljevcu, Ljuboviji, Irigu.

I prema današnjim podacima Beograd je prvi po broju zaraženih. Od 66 slučajeva koronavirusa, 34 je registrovano u prestonici, 11 u Nišu, pet u Smederevu, tri u Leskovcu, po dva u Kuršumliji i Velikoj Plani i po jedan slučaj u Staroj Pazovi, Zrenjaninu, Inđiji i Smederevskoj Palanci.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-439-od-11-juna/
https://www.nstore.rs/product/sestomesecna-pretplata-na-digitalno-izdanje-nedeljnika/

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.