“Izgledala je kao vrhunac pojava trojice stručnjaka na plakatu SNS. Nisu smeli da nas tako izdaju…”: Dr Radovanović o svim kritikama na račun Kriznog štaba

6
Foto Đorđe Kojadinović

Epidemiolog Zoran Radovanović objavio je tekst na svom Fejsbuk profilu, a koji je danas objavljen i u dnevnom listu Danas, u kom navodi da je prilika da vidimo koliko su osnovane kritike koje se sve češće upućuju Kriznom štabu, posebno njegovom stručnom delu.

Radovanović piše da je poznato da nije bilo testova, da se oskudevalo sa opremom i da u organizacionom smislu zdravstveni sistem nije funkcionisao, a da je sve moralo da se prikaže kao savršeno uspešno.

“Ni preduzimane mere, pre svega naglasak na zabrani kretanja građana, umesto na otkrivanju izvora zaraze, nisu bile najbolje moguće, već iznuđene u datim okolnostima. Mnoge odluke, poput sprečavanja rasejavanja zaraze, bile su teoretski ispravne, ali nesprovodive, pa bolesnici nisu uspevali da dođu do epidemiologa, karantini su u praksi koncipirani kao legla zaražavanja, a zdravstveni radnici su se sami dovijali kako da se čuvaju. (U vezi sa poslednjim, ružna je insinuacija da su se zaražavali zbog sopstvenog nemara, jer je osnovna istina da im nisu blagovremeno davana sredstva zaštite.) To su sve objektivne teškoće ili, bar, nevolje koje bi na taj način mogle da se pravdaju”, naveo je Radovanović.

U nastavku je tekst koji će se pojaviti u sutrašnjem broju lista Danas.Ram za slikuZoran RadovanovićU kriznim…

Posted by Zoran Radovanović on Понедељак, 08. јун 2020.

Šta je zavisilo od stručnjaka, upitao je Radovanović u nastavku.

“Pa, pođimo od anegdotskih primera međusobnih dezavuisanja. Ako u javnost izlaze sa suprotstavljenim interpretacijama donetih stavova Štaba, kako li tek izgledaju polazni principi na kojima su gradili zajedničku (!?) strategiju? Kome od tih slobodnih strelaca treba verovati? Takođe pamtimo previše razvučene policijske časove i kruta ograničenja o kretanju starijih građana, šetnji pasa itd. Tu su i užurbano ukidane zabrane početkom maja, za koje se veruje da nemaju medicinskog opravdanja, jer odudaraju od ponašanja u drugim zemljama. Na sve to se nadovezuju iznenadne izmene donetih odluka, recimo o ponašanju u gradskom saobraćaju. Izgledalo je da je vrhunac dostignut pojavom trojice stručnjaka na reklamnom plakatu vladajuće stranke. Za njih je ne samo ponižavajuće, već i porazno ako nisu ni pitani za dozvolu da im se likovi koriste u propagandne svrhe. S druge strane, grubo su zloupotrebili naše poverenje ukoliko su se svojevoljno upustili u lov na naše duše. Mi, obični građani, imamo prava da se opredeljujemo kako hoćemo, a oni su svoju prepoznatljivost stekli zahvaljujući našoj opštoj podršci i poverenju koje smo u njih ulagali. Čak i ako zaista veruju u sistem vrednosti koji zastupa vladajuća partija (odnos prema istini, demokratiji, pravima građana, nezavisnosti pravosuđa, slobodi medija itd.), nisu smeli da nas tako izdaju. Kakvi, takvi, bili su naši, zajednički, a ne ovih ili onih”, piše Radovanović.

Usledila su, kako dalje navodi epidemiolog, nova iznenađenja.

“Prevođenje preko 4.000 bolesnika u kategoriju izlečenih u samo jednom danu potezom pera podseća na knjigovodstveno prebacivanje potrošnog materijala u rubriku ‘rashodovano’, mada je u suštini nezgrapan, a ne maliciozan potez. Mnogo više zabrinjavaju sračunati pokušaji minimiziranja aktuelne epidemiološke situacije. Tako se lakonski govori ‘samo o zaostalim džepovima infekcije’, kao da je definitivno rešenje tu, odmah iza ćoška. Ako se zaraza nezavisno pojavila u dva studentska doma i među studentima u privatnom smeštaju, ako se rasejala u jednom sportskom centru i ako iskače u pojedinim proizvodnim pogonima, i početniku je jasno da nastaju nova žarišta, te da stanje preti da postane ozbiljno. Koje su odluke Kriznog štaba? Da se pozitivni izoluju i da se traga za kontaktima? Ne, naprotiv, s vrha stižu poruke da se zaraženi studenti vrate u sobe gde su njihovi nezaraženi ‘cimeri’, da se prividno zdrave osobe sa kojima su zaraženi studenti bili u kontaktu ne testiraju, kao i da se obustavi potraga za novim izvorima zaraze u sportskom kolektivu u kojem su četiri mladića imala pozitivan nalaz. Na vapaj nadležnih lekara da se treba držati propisa, stiže mandarinski mudar odgovor da će i ti propisi biti promenjeni”, napisao je Radovanović.

“E, tu već dolazi do svesnog zataškavanja, protiv svih uzusa profesije, pa čovek mora da digne svoj glas”, zaključio je epidemiolog.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

6 KOMENTARA

 1. Može se o doktoru subjektivno raspravljati (uglavnom pljuvati) koliko ko želi ili mora (botovima je to posao). Međutim, bitna je objektivnost. U tom smislu – šta je on to POGREŠNO rekao ? Čak je i ublažio stvarnost.

 2. “… bolesnici nisu uspevali da dođu do epidemiologa”?! Ovaj vajni lekar, prejevsi se blagotvornog osiromasenog uranijuma, ocigledno je zaboravio da epidemiolozi NE LECE, nego to cine pulmolozi, nefrolozi i drugi internisti. To zna i potprosecno obrazovan covek kada ne konzumira osiromaseni uranijum. Nazdravlje mu!

 3. Uz svo poštovanje doktore Radovanoviću, vise bih vas cenila da ste to rekli njima u oci…ovako samo ljubomora iz vas progovara…
  Ceo svet je u istoj situaciji svi su novu bolest savladavali u hodu, e sad, neko je predvodio krizni štab, to je uvek tako…isto bi pricali i o vama, da ste kojim sllucajem bili u kriznim stabu…a sramotno je sto o svojim kolegama govorite tako.

  • Ovaj doktor nije zeleo da se nadje u kriznom stabu, tako da je glupo navoditi ljubomoru kao razlog.
   On je covek integriteta koji se od starta nije slozio sa predlozenim, i koji nikad ne bi pristao da govori pripremljene govore u politicke svrhe, prihvatite to kao realno stanje.

  • Upravo im je rekao ,i usput obavestio javnost o svom misljenju. U ostalom dr Kon ,iskljucivo, reaguje na ovu formu obracanja Cini seda sve objavljenona fejsbuku za njega ima vecu tezinu neko oci u oci .

Comments are closed.