Italija popušta mere do kraja nedelje: “Voleo bih da mogu da kažem ponovo otvaramo sve. Odmah. Sutra ujutru pokrećemo… Ali takva odluka bi bila neodgovorna”

0
Foto: Profimedia

Italijanski premijer Djuzepe Konte najavio je danas da će do kraja ove sedmice izneti mere popuštanja u cilju ponovnog pokretanja ekonomije i postepenog izlaska iz krize prouzrokovane korona virusom.


“Voleo bih da mogu da kažem ‘ponovo otvaramo sve’. Odmah. Sutra ujutru pokrećemo… Ali takva odluka bi bila neodgovorna. To bi izazvalo nekontrolisano povećanje krivulje zaraze i učinilo bi uzaludnim sve napore koje smo do sada uložili”, naveo je Konte u poruci na Fejsbuku.

Italija, koja je najpogodjenija evropska zemlja pandemijom korona virusa, u karantinu je od 9. marta, a u nekim regionima na severu zemlje izolacija je uvedena još ranije. Uvedene mere, koje su u dva navrata produžavane, završavaju se 3. maja.


Vlada nastoji da izbegne novi talas zaraze korona virusom koji je do sada odneo više od 24.000 života u Italiji, a da istovremeno poštedi privredu dalje štete.

“Ova vlada je u prvi plan stavila zaštitu zdravlja građana, ali sigurno nije neosetljiva na očuvanje efikasnosti sistema proizvodnje”, napisao je Konte.

Italijanski premijer je izneo teškoće vezane za “fazu dva” ponovnog pokretanja zemlje, precizirajući da će detalje saopštiti do kraja sedmice”, ali da se može očekivati da će druga faza biti primenjena od 4. maja.

Konte treba da danas govori o krizi pred parlamentom.

“Prestanimo biti oštri prema našoj zemlji. Ceo svet je u problemu. Možemo da budemo ponosni na način na koji se suočavamo sa ovim veoma teškim izazovom”, naveo je italijanski premijer.

“Moramo se ponovo otvoriti na osnovu politike koja uzima u obzir sve detalje i sve podatke”, dodao je Konte.

(Beta-AFP)

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?